Ερώτηση για εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία

Χωρίς εκπαιδευτικούς κινδυνεύουν να μείνουν τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αφού, παρ’ ότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στα σχολεία.
Με ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου ώστε να βρίσκονται έγκαιρα εν όψει νέας σχολικής χρονιάς όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους στο συγκεκριμένο κρατίδιο και εάν είναι στις προθέσεις του υπουργείου, ως λύση του προβλήματος, η παράταση για άλλον έναν χρόνο, χωρίς επιμίσθιο για αυτούς που έχουν καλύψει τα προβλεπόμενα έτη, όσων αποσπασμένων εκπαιδευτικών θέλουν να παραμείνουν στα σχολεία.
Να σημειωθεί ότι η νέα σχολική χρονιά στο συγκεκριμένο κρατίδιο θα ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου 2020 γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με την εμπειρία των τελευταίων ετών, με τις χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής των εκπαιδευτικών για τα σχολεία του εξωτερικού, οι γονείς θεωρούν και εκφράζουν τον φόβο πως είναι αδύνατον να επιλεγούν και να τοποθετηθούν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο Παιδείας τα κενά που υπάρχουν.Παράλληλα, οι γονείς των μαθητών ζητούν την άμεση παρέμβαση της Υπουργού για το ζήτημα, ειδάλλως φοβούνται ότι η τοποθέτηση των νέων εκπαιδευτικών θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Το ζήτημα της έγκαιρης στελέχωσης των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού αποτελεί μια διαχρονική παθογένεια και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση η πανδημία του κορωναϊού δικαιολογία.
Τέλος, στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί εάν εντάσσεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου και με ποιο χρονοδιάγραμμα η μετατροπή των σημερινών αμιγώς ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα σχολεία.