Επιστολή Ν. Δένδια σε ομογενείς για την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιστολή στην οποία εξηγεί τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα της προωθούμενης συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) αλλά και της ανασύστασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, την παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, τη Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποντίων και την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Στην επιστολή του, ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού «στρατηγική προτεραιότητα» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και «συγκριτικό πλεονέκτημα» της Ελλάδος.

Ακολούθως, ο ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το Υπουργείο προχωράει σε αλλαγές,  με κύριο στόχο την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού».

Συγκεκριμενοποιώντας τις αλλαγές αυτές, ο κ. Δένδιας στην ίδια πάντα επιστολή του (30 Ιουνίου 2020/ ΑΣ 248) αναφέρει πως ότι «η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε ενιαίο σχήμα δημιουργεί μία νέα ισχυρή Γραμματεία, που θα συντονίζει και θα υλοποιεί με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν  τις ανάγκες τις ομογένειας (Προξενικά, Θρησκευτικά, Μορφωτικά, πολιτιστικά ζητήματα).

Ακόμη κάνει λόγω για την  επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θεωρώντας ότι η  προωθούμενη μεταρρύθμιση αποτυπώνει το στόχο της κυβέρνησης για τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους από τη δύναμη των Ελλήνων της Διασποράς (sic).

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή του κ. Δένδια.

0248-GGAE-Syllogoi-Greeks-abroad