Αποκαλυπτική η επιστολή Δένδια!

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι καλόγεροι του μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να ξεφεύγουν από τους κανόνες της νηστείας. Ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας κατάφερε να κάνει κάτι παρόμοιο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, το σωτήριο έτος 2020. Βάφτισε την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία, «ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού»! Αυτό, κατά την αντίληψή μας, προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, με ημερομηνία 30 Ιουνίου, που ο Υπουργός των Εξωτερικών απηύθυνε σε ομογενειακές οργανώσεις απαντώντας στις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που θα συντελεσθούν στο ΥΠΕΞ και θα συμπαρασύρουν και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η οποία θα συγχωνευθεί με την Δημόσια Διπλωματία.

Η επιστολή εστάλη προς τις ακόλουθες οργανώσεις της ομογένειας:

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ
*ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
*ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
*ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι οργανώσεις αυτές είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση σε υπουργούς μεταξύ των οποίων πρώτον και τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. «Με λύπη και με έντονη απορία ενημερωθήκαμε, ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να συγχωνευθεί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ και το κύρος της» έγραφαν στον Πρωθυπουργό, στις 14 Απριλίου 2010, οι πρόεδροι των ανωτέρω οργανώσεων.

Αντί του Πρωθυπουργού, απαντά ο Υπουργός Εξωτερικών στις 30 Ιουνίου 2020. Γράφει στην απαντητική του επιστολή ο κ. Δένδιας:  “Η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε ενιαίο σχήμα δημιουργεί μία νέα ισχυρή Γραμματεία, που θα συντονίζει και θα υλοποιεί με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν  τις ανάγκες τις ομογένειας (Προξενικά, Θρησκευτικά, Μορφωτικά, πολιτιστικά ζητήματα)”.

Υποθέτουμε θα ήθελε να πει: Η συγχώνευση εξυπηρετεί μισθοδοτικά θέματα υπαλλήλων και ζητήματα θέσεων διορισμού διπλωματών, αλλά μάλλον προτίμησε και εδώ να διασκεδάσει την πραγματικότητα καθησυχάζοντας, συγχρόνως τους “λυπημένους” και “απορημένους” ομογενείς προέδρους…

Ας δούμε, λοιπόν, πως αντιλαμβάνεται τις «ανάγκες της ομογένειας» ο κ. Υπουργός. Στα “Προξενικά”, οι ανάγκες της ομογένειας είναι συγκεκριμένες και απολύτως ορισμένες. Με την ψηφιοποίηση Πιστοποιητικών, Ληξιαρχικών πράξεων και όσων άλλων δημοσίων εγγράφων θα ακολουθήσουν, λήγει οσονούπω το θέμα της ταλαιπωρίας ομογενών στα κατά τόπους Προξενεία. Τα θέματα βίζας, Πληρεξουσίων κλπ. και αυτά περνούν σιγά-σιγά στην ηλεκτρονική εποχή. Άρα, σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες ανάγκες, μάλλον άνθρακες ο θησαυρός. Και, πάντως, είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΞ  να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των Προξενείων …αυτοτελώς! (Από τα …τσουχτερά τέλη που πληρώνουν οι ομογενείς”.

Ας πάμε στο επόμενο αντικείμενο δράσης και λειτουργίας της νέας υπό δημιουργία Υπηρεσίας: “Θρησκευτικά”. Εδώ, τι να πει κανείς; Το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι «και Θρησκευμάτων»; Η Δημόσια Διπλωματία θα ασχοληθεί με τα θρησκευτικά; Και έπειτα, οι παροικίες μας του εξωτερικού δεν είναι όλες Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Ποια θρησκευτικά θέματα στον ομογενειακό χώρο μένουν εκτός της δικαιοδοσίας του Φαναρίου για να ασχοληθεί με αυτά η νέα ΓΓΑΕ-ΔΔ; Πόσο “αλεύρι στο μύλο” μπορεί να αλέσει η θρησκευτική διπλωματία;  Και ποιά σχέση έχουν οι ομογενείς με αυτήν; “Μορφωτικά”, δηλαδή, ελληνική Γλώσσα. Θα αποσπαστεί το κομμάτι αυτό από το Υπουργείο Παιδείας; Ή θα αποκόψουμε την ελληνική μόρφωση των μικρών ομογενών από την γενέτειρα; Μήγαρις σκοπεύουμε να καταστήσουμε την Παιδεία καθαρά “ομογενειακό θέμα”; Δηλαδή, ομογενείς μαθητές, ομογενείς δάσκαλοι, ομογενειακά χρήματα;

Τέλος, Πολιτιστικά. Δηλαδή χοροί και πανηγύρια! Εκτός εάν οργανώσουν την ομογένεια για να επιτύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Αν αυτοί είναι οι στόχοι της δια συγχωνεύσεως “αναβάθμισης”,  λυπούμεθα τα μάλα! Και για τους απόδημους. Και για εμάς…

Όταν ήδη έχεις  μία Γενική Γραμματεία, το επόμενο σκαλί αναβάθμισης δεν είναι η συγχώνευση. Είναι το Υπουργείο!  Ό,τι άλλο είναι υποβάθμιση.

Και όπως τόνιζαν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομογενειακών οργανώσεων «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει προσφέρει με τη σημερινή της δομή στη διατήρηση και στη σύσφιγξη των δεσμών της Ελλάδας με τους ανά τον κόσμο Ομογενείς, καθώς και στην διεθνή προβολή της Ελλάδας, του Ελληνικού πνεύματος και Πολιτισμού και σε άριστη πάντα συνεργασία με τους Ελληνικούς φορείς του εξωτερικού. Τέλος, επί δεκαετίες έχει στηρίξει τον Ελληνισμό που ζει εκτός Ελλάδος με πλούσια αξιόλογα προγράμματα, δημιουργώντας έναν δυναμικό συνδετικό κρίκο της νέας γενιάς των Αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο. Τους τελευταίους δε μήνες γίνεται εξαιρετική δουλειά στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Μία συγχώνευση με άλλα τμήματα θα έχει ως αποτέλεσμα μία αποδυνάμωσή της και κατ’ επέκταση τη μικρότερη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού». Αν καλά τα κατάφερε, ποιος ο λόγος να την “αναβαθμίσουμε”;

Σε «απάντηση» αυτών  των πολύ συγκεκριμένων, ο Υπουργός Εξωτερικών καταφεύγει σε γενικότητες και τεχνάσματα. Και το κερασάκι στην τούρτα:  Κάνει λόγω για την  επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)! Αλλά φευ! Το 2020 δεν είναι 2010. Το ΣΑΕ δεν μπορεί να ανασυσταθεί. Μόνο να δημιουργηθεί νέος οργανισμός μπορεί, από τα σπλάχνα της ομογένειας,  ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ.  

Και για να μην μείνει η απορία στους Απόδημους Έλληνες (και όχι Έλληνες της Διασποράς!) γιατί γίνεται όλη αυτή η «βαβούρα» γύρω από την ΓΓΑΕ και το ΣΑΕ, να το αποκαλύψουμε με τα ίδια τα λόγια του κ. Δένδια, όπως τα διατυπώνει στην επιστολή του. «Η  προωθούμενη μεταρρύθμιση αποτυπώνει το στόχο της κυβέρνησης για τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους από τη δύναμη των Ελλήνων της Διασποράς» (sic).

Μα άλλα λόγια, θέλουν να μετατρέψουν την Ομογένεια σε άτυπο και άμισθο πρεσβευτή της Ελλάδος στο εξωτερικό!  Να υπάρχει, να κινείται και να αναπνέει ο Απόδημος Έλληνας με την έγνοια όχι πως θα επιβιώσει ο ίδιος στην ξενιτιά, όχι πως θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την οικογένειά του, όχι πως θα σπουδάσει τα παιδιά του και πως σ΄αυτό θα τον βοηθήσει κατά το Σύνταγμα, το ελληνικό Κράτος, αλλά πως θα αποβεί ο ίδιος ωφέλιμος στην Ελλάδα!  Σ΄αυτό “η ομογένεια μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο“!  Επιζητούν, σε απλά ελληνικά,  “εθνικό όφελος” από τους Απόδημους,  σε αντιδιαστολή με το άρθρο 108 του Συντάγματος που θέλει “το Kράτος (να)  μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια“.

Μια φορά τους έδιωξαν οι άθλιες οικονομικές συνθήκες.  Μια άλλη φορά τους διέλυσαν οι κυβερνήσεις το ΣΑΕ.  Μια τρίτη φορά οι πολιτικοί στέρησαν από το 70% των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού την συνταγματική διευκόλυνση ψήφου από το εξωτερικό. Προς επίρρωση δε του ισχυρισμού αυτού, θα επικαλεσθούμε μία άλλη  φράση του κ. Δένδια, από την ίδια πάντα επιστολή,  ότι οι Έλληνες του εξωτερικού «είναι στρατηγική προτεραιότητα» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι το «συγκριτικό πλεονέκτημα» της Ελλάδος!!!

Ο σοφός λαός, όπως είδαμε ανωτέρω,  είχε πάντα μία ταιριαστή παροιμία για κάθε περίπτωση. Δεν ξέρω αν εδώ ταιριάζει απόλυτα το “να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι”, εμένα, πάντως, μου γεννάται η επιθυμία να κοιτάξω αν το λάδι που χρησιμοποιεί στις “πληγές” της ομογένειας η Κυβέρνηση είναι γνήσιο ελαιόλαδο ή είναι και αυτό  φτηνό σπορέλαιο!