Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ για Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή του για την  μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης  σε τζαμί, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει παγκοσμίως μεγάλες ανησυχίες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Ανησυχία αμερικάνων , ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ