O ομογενής, Γιώργος Σαββίδης πρόεδρος του SBS

O Γιώργος Σαββίδης με πετυχημένη πορεία στην Medibank και την World Vision λέει ότι είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνει την προεδρία της Δημόσιας Πολυπολιτισμικής Ραδιοτηλεοπτικής Υπηρεσίας

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Γιώργος Σαββίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δεύτερου δημόσιου αυστραλιανού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Special Broadcasting Service, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο διορισμός του, ο οποίος ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικοινωνιών, Paul Fletcher, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό τόσο από τον Γενικό Διευθυντή της SBS, James Taylor, αλλά και από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συμβουλίων Εθνικών Μειονοτήτων Αυστραλίας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι μεγάλη η τιμή για το πρόσωπό του, σημειώνει πως εδώ και 45 χρόνια η SBS παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πολυπολιτισμική Αυστραλία και προβλέπει πως στα επόμενα 45 χρόνια ο ρόλος της θα είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Ο κ. Σαββίδης, που έλκει την καταγωγή του από την Κερύνεια και την Λευκωσία, δεν είναι άγνωστος στην SBS.

Έως τώρα ήταν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της SBS οπότε γνώρισε καλά την υπηρεσία.

Εξάλλου έχει και σημαντική εμπειρία στον τομέα διοίκησης επιχειρήσεων και στην συμμετοχή διοικητικών συμβουλίων δημοσίων, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών ενώ είχε γίνει ευρύτερα γνωστός όταν παλαιότερα διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ασφαλιστικού Ταμείου Medibank Private.

Με αυτή την ιδιότητα είχε συμβουλέψει και την Ελλάδα σε θέματα ιδιωτικής ασφάλειας.

Άλλη ιδιότητα που κατέχει σήμερα ο κ. Σαββίδης είναι αυτή του προέδρου.

Η Ευγενία Παυλοπούλου, που του είχε πάρει συνέντευξη για το «Νέο Κόσμο» πριν λίγα χρόνια σημείωνε:

Ο κυπριακής καταγωγής μηχανικός από το Σίδνεϊ είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να σώσει την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας, την Medibank Private, από σίγουρη καταστροφή. Την ανέλαβε στα μέσα του 2002, όταν η Medibank αιμορραγούσε, χάνοντας ετησίως πάνω από $170 εκατ. Το 2005 τα κέρδη της Medibank έφτασαν τα $130 εκατ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσα σε τρία χρόνια οι διοικητικές ικανότητες του ομογενή διευθύνοντα συμβούλου αύξησαν τα κέρδη της εταιρίας κατά 200%. Και αυτό χωρίς να επιβαρυνθούν τα 4 εκατ. Αυστραλών που είναι ασφαλισμένοι στην Medibank. Σήμερα, η Medibank αξίζει μερικά δις. Η αγορά την εκτιμά σήμερα, σε αρκετά δις δολάρια.

Πως κατάφερε όμως ένας μηχανικός που σπούδασε για να εργάζεται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων να σώσει από σίγουρη οικονομική καταστροφή έναν κολοσσό του ιδιαίτερα απαιτητικού και προβληματικού τομέα της υγείας; Ποιος είναι ο Γιώργος Σαββίδης που εκτός από το μεγάλο αφεντικό της Medibank υπηρέτησε και ως σύμβουλος στο Δ.Σ. της διεθνούς οργάνωσης World Vision; Πού βρίσκει τον χρόνο;

«Ο ΚΑΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ»

Η ιστορία της οικογένειας του Γιώργου Σαββίδη είναι μία κλασσική ιστορία μεταναστών. Οι γονείς του ήρθαν στην Αυστραλία από την Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 για… γαμήλιο ταξίδι. Αποφάσισαν, όμως, να μείνουν στη νέα χώρα, γιατί είδαν ότι προσέφερε ευκαιρίες που στην πατρίδα τους δεν θα είχαν. «Ομολογώ ότι κάθε φορά που το σκέφτομαι αυτό, εκπλήσσομαι. Απορώ πώς μπόρεσαν να κάνουν κάτι τέτοιο στους γονείς τους και τους το λέω… Αν εγώ σας έκανα κάτι τέτοιο να δω πώς θα αντιδρούσατε!», λέει γελώντας ο Γιώργος.

«Ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο. Μεγάλωσα στο Gleebe. Η κλασσική ιστορία ενός μετανάστη και η δική μου», λέει ο Γιώργος.

Τελείωσε το Γυμνάσιο και, στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ μηχανικός.

Η καριέρα του Γιώργου Σαββίδη ξεκίνησε από το χώρο της βιομηχανικής παραγωγής στο Campbelltown. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, ήθελε να δουλέψει σε μία εταιρία που είχε «ανθρωπιστικό» πρόσωπο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η εταιρία από την οποία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα δεν ζητούσε μηχανικό εκείνη την εποχή, αυτός, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους 500 εργαζόμενους ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες, έστειλε το βιογραφικό του και… «μάλλον ήμουν τυχερός» λέει σήμερα για την πρώτη του δουλειά. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια από απλός μηχανικός, αρχικά, κατάφερε να πάρει τη θέση του διευθυντή παραγωγής.
Μετά από το εργοστάσιο του Campbelltown, o Γιώργος Σαββίδης αποφάσισε να αλλάξει εργοδότη, αλλά και να ολοκληρώσει τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό. Πήρε το ΜΒΑ του και μετά από αυτό ξεκινά «το μακροχρόνιο φλερτ» του μηχανικού με τον τομέα της Υγείας. Αναλαμβάνει την θέση του marketing manager στην CIG, μεταγενέστερα ΒΟC, πουλώντας συσκευές σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας ενός μηχανικού στην διοίκηση μίας ασφαλιστικής εταιρίας;
Ο ίδιος αποδίδει τις ικανότητες και τις επιτυχίες του στην Medibank στο γεγονός ότι εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και έμαθε από τα πρώτα βήματα της καριέρας του ότι ο… «καλός εργάτης είναι θησαυρός».

«Οι μηχανικοί λύνουν προβλήματα στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής και το καταφέρνουν αυτό κυρίως μέσα από την καλή διαχείριση του εργατικού δυναμικού που έχουν στην διάθεσή τους. Δεν έχει σημασία αν είσαι διευθύνοντας σύμβουλος ενός εργοστασίου ή μίας ασφαλιστικής εταιρίας. Η αρχή που διέπει την καλή διοίκηση είναι να μπορείς να επικοινωνείς με τους εργαζόμενούς σου, να τους εμπνέεις για να παράγουν το καλύτερο προϊόν, να βρίσκεσαι σε μόνιμο διάλογο μαζί τους. Αυτή η ικανότητα είναι βασική για κάθε καλό διευθύνοντα σύμβουλο για κάθε καλό ηγέτη», σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββίδη.

ΜΙΑ 9ΧΡΟΝΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο Γιώργος δεν είχε καν σκεφτεί να αναλάβει ως CEO της Medibank. Στα μέσα του 2002, το Δ.Σ. της εταιρίας του πρότεινε να αναλάβει την διοίκηση έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης του μέχρι τότε διευθύνοντα συμβούλου, που είχε πρόσφατα παραιτηθεί. «Εγώ ήμουν μέλος του Δ. Σ. και αυτός ήταν ο ρόλος μου στη Medibank. Δεν είχα οποιεσδήποτε βλέψεις για τη θέση του γενικού διευθυντή. Μου προτάθηκε και αποφάσισα έως ότου βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης να αναλάβω την διοίκηση», λέει ο Γιώργος.

Οι ικανότητές του εκτιμήθηκαν άμεσα και, μέσα σε ένα εξάμηνο, ο Γιώργος Σαββίδης ανέλαβε την διοίκηση του κολοσσού. Η πρώτη του δουλειά ήταν να βελτιώσει, ως κλασσικός μηχανικός, τα προϊόντα της Medibank. «Καλό προϊόν, σε καλή τιμή, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των πελατών, αλλά και στις επισημάνσεις του προσωπικού της εταιρίας που ήξερε τι πήγαινε στραβά αλλά ήταν ελάχιστες οι φορές που δινόταν η ευκαιρία να πουν την γνώμη τους. Όλοι μαζί χτίσαμε την επιτυχία.

Ο ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η φήμη του Γιώργου Σαββίδη σε κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, σίγουρα προϊδεάζει κάπως… όσους δεν τον γνωρίζουν. Πριν τον γνωρίσω έπεσα και εγώ στην παγίδα… Πίστευα ότι θα αντίκριζα έναν δεινό επιχειρηματία, έναν σκληρό τεχνοκράτη, λίγο υπερόπτη και αφόρητα κυνικό. Έκανα λάθος.
Συνάντησα έναν άνθρωπο με έντονες πνευματικές ανησυχίες, αλλά και έντονη πνευματική ζωή, που, παρά τις μύριες επαγγελματικές του υποχρεώσεις, βρίσκει τον χρόνο να πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού World Vision για πολλά χρόνια τώρα.

Ο Γιώργος Σαββίδης μιλά με παιδικό ενθουσιασμό για τη δουλειά του στην παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση. «Έμαθα από τους γονείς μου και προσπάθησα να μεταδώσω και στους δύο μου γιούς το ίδιο μάθημα. Ο σωστός τρόπος για να ζει ο καθένας μας είναι να σέβεται τους συνανθρώπους του, να κάνει το καλό χωρίς να περιμένει ανταπόδοση και να κάνει θυσίες βοηθώντας τους συνανθρώπους του όταν αυτοί το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό είμαι στην World Vision και εγώ και η σύζυγός μου. Για μένα ήταν και παραμένει σκοπός ζωής να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου», λέει ο Γιώργος.

Πάω την κουβέντα στην πνευματική του ζωή. «Πάω κάθε εβδομάδα στην εκκλησία, αλλά δεν είμαι ο πιστός με την δογματική έννοια της λέξης. Πιστεύω σε έναν Θεό που αγαπά το καλό, σε έναν Θεό που βοηθά και δίνει ελπίδα σε κάθε άνθρωπο», μου λέει και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κυνισμός που μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη παρέα ενός υψηλόβαθμου τεχνοκράτη δεν είναι «προσόν» του χαρακτήρα του Γιώργου.

Τελειώνει η κουβέντα μας και του ζητώ να μοιραστεί με τους αναγνώστες μας μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Διαπιστώνω ότι παρά τις πολλές επαγγελματικές του επιτυχίες ο Γιώργος Σαββίδης δεν δίνει σημασία στην ύλη και τα υλικά αγαθά.

Ετοιμόλογος και πανέτοιμος μου απαντά. «Πέρα από την ημέρα που ήρθαν στην ζωή οι δύο μου γιοί και την ημέρα του γάμου μου, δύο άλλες στιγμές που είδα τον Χάρο με τα μάτια μου και ίσως καθόρισαν την πνευματική μου υπόσταση, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. Η πρώτη όταν μαθητής ακόμα διέσχιζα μία μέρα, τον δρόμο και παραλίγο να με σκοτώσει ένα αυτοκίνητο. Ένας φίλος μου με άρπαξε από το πουκάμισο και με έσωσε. Η δεύτερη όταν είχα ξεκινήσει την καριέρα μου και μία μηχανή εξερράγη στην κυριολεξία, εκατοστά, μπροστά μου. Δεν φορούσα ούτε καν προστατευτικά γυαλιά, όταν έγινε αυτό. Ο τόπος γέμισε θραύσματα μετάλλου που εκτοξεύτηκαν μέτρα μακριά από την έκρηξη. Δεν έπαθα τίποτα. Ούτε ένα μικρό τραύμα. Κανένας δεν μπορούσε να το πιστέψει, πόσο μάλλον εγώ. Ακόμα το σκέφτομαι κάποιες φορές πως γλύτωσα από εκείνη την έκρηξη και ακόμα απορώ».

Πηγή:neoskosmos.com

Φωτογραφία:Ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS, Θέμης Καλλός, με το νέο πρόεδρο του Δ.Σ, της Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη. Φώτο: Supplied