Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας για την Αγια Σοφια

H Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Έρδογαν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι μια πρόκληση προς τον Χριστιανισμό της ανθρωπότητας αλλά  ειδικά προς τα εκατομμύρια του Ορθοδόξου πληθυσμού.

Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη και απογοήτευση για ότι ένα τέτοιο Ιερό Μνημείο παγκοσμίου Εμβέλειας το οποίο έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO έχει χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους  και όχι μόνο, στέλνοντας το λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε  στην Παγκόσμια κατακραυγή  και αγωνία για την άκρος προκλητική απόφαση και ζητούμε από όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν θέσει επι του θέματος.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα ένκδεκασωματεία Μέλη της Ομοσπονδίας καλούν όλους τους Αυστραλούς Βουλευτές Ελληνικής καταγωγής σε πολιτειακό και Ομοσπονδιακό επίπεδο σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να ζητήσουν την άμεση επέμβαση των πολιτικών τους κομμάτων ζητώντας από την Τουρκική Κυβέρνηση να αναθεώρηση την απόφαση της.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να ( α ) Αναστείλει όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και ( β ) Να κλείσει όλα τα Τζαμιά που λειτουργούν στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή της Θράκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την οικουμένη ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Έπι της ευκαιρίας η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στην Ιερά Σύνοδο της και ειδικά στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ προσβλέποντας στην αναθεώρηση της προσβλητικής αυτής απόφασης.

Με βάση τα προαναφερόμενα, σήμερα αποτείουμε φόρο τιμής και δόξας στους 1500 Κρήτες Εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Παγκρήτια εκστρατεία για την σωτηρία της Κωνσταντινούπολης η οποία κινδύνευε.  Αναχώρησαν από την Κρήτη το 1453 σε 6 πολεμικά καράβια με σκοπό να υπερασπίσουν του Κωνσταντίνου την πόλη. Ολόκληρος ο Κρητικός στόλος είχε αρχηγό τον Μανούσο Καλλικράτη από τα Σφακιά, πλαισιωμένο από τους αρχηγούς των πλοίων Γρηγόρη Βατσιανό Μανιάκη από του Ασκύφου, τον Πέτρο Καρχά από την Κυδωνία, τον Ανδρέα Μακρή από το Ρέθυμνο, τον Καπετάν Νικόλα από την Σητεία, και τον Παύλο Καματερό από την Κίσσαμο. Επέστρεψαν μόνο 170 επιζώντες και λαβωμένοι, μόνο με ένα πολεμικό καράβι. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.