Δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για Αγία Σοφία

Τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, μετέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».

Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική προεδρία, «ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας «στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Μίλησαν και για Λιβύη – Συρία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συσφίξουν τους δεσμούς των χωρών τους και να συνεργαστούν για να πετύχουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις περιοχές αυτές.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι μίλησαν και για οικονομικές συνεργασίες, καθώς και για αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά του κοροναϊού.