ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πιάστηκε “στον ύπνο”

«Στον ύπνο» ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε η κυβέρνηση στο θέμα  της Αγίας Σοφιάς όταν ο Ερντογαν ανακοίνωσε ότι μετατρέπει το σημαντικό αυτό μνημείο του Χριστιανισμού σε τζαμί στις 24 Ιουλίου, ημέρα που το 1923 είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει εάν στην πρόσφατη τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο συνομιλητής του άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Λένε ακόμα ότι είναι τουλάχιστον απίστευτο οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην έχουν ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα υπήρχαν πληροφορίες στον Τουρκικό τύπο.

Η επίσκεψη Ερντογάν το 2017

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν μάλιστα ότι το 2017 κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ερντογαν στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Τούρκου προέδρου είχε εκφράσει την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα λέγοντας ότι:

«Θέλω να τονίσω ότι έχουμε προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο. Στη Λέσβο,στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στο Ρέθυμνο στην Ρόδο, το Φετιγιέ τζαμί εδώ στο Μοναστηράκι. Όμως εμείς ούτε μια στιγμή δεν σκεφθήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί για παράδειγμα να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντιστοίχως, κακώς κατά την γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός αμοιβαίος της ιδιαιτερότητας της κάθε πλευράς. Σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και απόλυτη βούληση για ελευθερία. Ελευθερία στην δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα να λειτουργεί και να ασπάζεται την πίστη της όπως επίσης και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία», είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η διπλωματία του κ. Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολλά στην χώρα”

Ακόμα στελέχη που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έλεγαν ότι η κυβέρνηση άργησε   σε διπλωματικό επίπεδο διεθνοποιώντας το θέμα.

«Η “διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου”, του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

ΟΙ ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ακόμα ότι «εδώ και 8 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο. Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Πηγή: newsit.gr