«Τουφεκάνε στον αέρα» αντί «στο ψαχνό»

ΓΝΩΜΗ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Ομογένεια αντέδρασε, σε κάποια έκταση, αποσπασματικά και  “μουδιασμένα”, απέναντι στην τουρκική πρόκληση της μετατροπής της Αγίας του Θεού Σοφίας σε Τζαμί. Αποσπασματικά και “μουδιασμένα” και επομένως, όχι αποτελεσματικά! Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Πράγματι, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και από την Ευρώπη, αλλά και την Αυστραλία, ακούστηκαν –και συνεχίζονται να εκδίδονται από ομογενειακές οργανώσεις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας της απαράδεκτης ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν. Μια ενέργεια που εξίσου προσβάλει τις δύο θρησκείες, Τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ!

Προσβάλει, όμως, και όλο τον πολιτισμένο κόσμο, στην έκταση που η ΟΥΝΕΣΚΟ διαφυλάττει τα πολιτιστικά και ιστορικά Μνημεία της ανθρωπότητας. Στην προκειμένη περίπτωση,  δεν πέτυχε να προστατέψει την Αγία Σοφία από την αρπακτική διοίκηση του Ερντογάν. Όπως ακριβώς και  οι ηγέτες του Ισλάμ, παγκοσμίως, δεν μπόρεσαν να προστατέψουν την θρησκεία του Ισλάμ και τις συγκεκριμένες Αρχές της και τα Χαττίθ (οι διδαχές) του Προφήτη Μωάμεθ, που απαγορεύουν ρητά κάθε βεβήλωση χριστιανικού Ναού καθώς και  τη μετατροπή του σε Τζαμί. Διδαχές που, όπως υπογράφει  με την παλάμη του ο Μεγάλος Προφήτης Μωάμεθ, Ευλογημένο να είναι το όνομά του, «ισχύουν μέχρι την τελευταία ημέρα»!

Γιατί δεν κρίνεται ως αποτελεσματική η αντίδραση της ομογένειας; Διότι με εξαίρεση την Ελληνική Παροικία της Αυστραλίας, όπου η δραστηριότητα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, κατάφερε να αποσπάσει μία κυβερνητική δήλωση (μεσοβέζικη μεν, πλην όμως, καλύτερη από το τίποτα) παντού αλλού –μέχρι στιγμής τουλάχιστον-  η ομογένεια ενεργώντας ασυντόνιστα, αρκέστηκε να εκφράσει την διαμαρτυρία της σε επίπεδο έκδοσης απλών “ενδοκοινοτικών” ανακοινώσεων.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Τραμπ ακόμη να αποδοκιμάσει την ενέργεια του Ερντογάν. Μία μεσοβέζικη μόνο δήλωση είχαμε από τον κ. Πομπέο. Στην Ευρώπη ουδείς ηγέτης υπαινίσσεται κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ο Πάπας αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του!  Ενώ στη χριστιανική ορθόδοξη Ρωσία, παρά την επιστολή Σαββίδη στον πρόεδρο Πούτιν, η απουσία μιας στοιχειώδους έστω ενεργητικής κινητοποίησης της ομογένειας,  επέτρεψε στον Πούτιν να “προσπεράσει” το θέμα!  Αυτά,  σε αντιδιαστολή με τις ενέργειες του ελληνικού λόμπι παλαιότερα, π.χ. στην Αμερική, όπου περνούσε ελληνικές θέσεις ακόμη και σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων Προέδρων (Μπιλ Κλίντον-Σκοπιανό), Διεθνών Οργανισμών (ψηφίσματα ΟΗΕ για το Κυπριακό) κ.α.  Όπου οργάνωνε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο και τον ΟΗΕ! Και κατά τούτο, επομένως, κρίνονται ως μη αποτελεσματικές  οι σημερινές ενέργειες της ομογένειας στο θέμα της Αγίας Σοφίας…

Δεν μπορεί κανείς μέσα σε λίγες αράδες να εκθέσει τα αίτια που έφεραν τους Έλληνες της Αμερικής, αλλά και την ομογένεια παγκοσμίως, στην σημερινή της άβολη θέση, το βάρος τής παρέμβασής της να είναι μικρό. Τα αίτια ανάγονται σε συμπεριφορές τόσο του ελληνικού Κράτους προς την ομογένεια, όσο και ομογενειακών οργανώσεων αναμεταξύ τους.  Η ακριβής  διάγνωση θα προϋπέθετε ειδική μελέτη ενός μεγάλου Πανεπιστημίου!

Εκείνο, ωστόσο που μπορεί κανείς να επισημάνει από τούτη τη θέση, είναι η πασιφανής μείωση ενδιαφέροντος από πλευράς ομογενών να συνεννοηθούν,  ώστε να αποκτήσουν μία παγκοσμίως εκλεγμένη, ανεξάρτητη ομογενειακή ηγετική Ομάδα,  ικανή να εκπροσωπεί την Ομογένεια στα διεθνή επίσημα φόρα, στα ξένα Κοινοβούλια και  στις τοπικές Κυβερνήσεις. Μήτε η ΠαΔΕΕ, που αποτελείται από ελληνικής καταγωγής πολιτικούς, έκανε αισθητή την παρουσία της στα ξένα Κοινοβούλια για το θέμα της Αγίας Σοφίας… Μήτε η “παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση”, η ΑΗΕΡΑ.

Μένουν, έτσι οι ομογενειακές εθνικοτοπικές οργανώσεις να «τουφεκάνε στον αέρα» ηρωικά,  αντί να στοχεύουν «στο ψαχνό», αποτελεσματικά!

Ακόμη και η προσπάθεια των «έξι συν μία» ομοσπονδιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, και θα εκδηλωθεί υπό μορφή Συνεδρίου,  τον Αύγουστο, σε περιοριστικό πλαίσιο κινείται, καθώς ανορθόδοξα οργανώνεται και ασυλλόγιστα  αφήνεται να “καπελωθεί”, από το ξεκίνημα, από την Αθήνα! Σε μία περίοδο, μάλιστα, όπου η τελευταία επιχειρεί να υποβαθμίσει την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού,  δια της …χαοτικής συγχωνεύσεώς της με την Δημόσια Διπλωματία!