Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέα αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κομίσει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που εμφανίζονται ενοχλημένες από την προηγούμενη πρότασή του.

Μετά την προηγούμενη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι προσπάθειες για συμφωνία μετατοπίστηκαν από τους «φειδωλούς τέσσερις» στην προσπάθεια να εξευμενιστούν οι «Νότιοι».

Iδιαίτερα απαισιόδοξος για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο, τουλάχιστον τις αμέσως επόμενες ώρες, εμφανίστηκε πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με δήλωσή του στο Facebook.

Είναι ενδεικτικό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Αλέξανδρος Παλαιολόγος, ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Μισέλ ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου που μίλησε στον σταθμό μας έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα» της νέας πρότασης.

Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και ότι η απόσταση μεταξύ του τι προσφέρουν οι Ιταλοί και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη. Στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο. Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250) αφήνοντας το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της συμφωνίας είναι η εκταμίευση να εξαρτάται από το αν οι χώρες εφαρμόζουν τις αρχές του κράτους δίκαιου, κάτι που προκαλεί αντίδραση στην Ουγγαρία. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε συμφωνία ούτε εκεί.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για το Ταμείο όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συναντίληψη υπήρξε και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.