Αγία Σοφία: Να αποδοκιμάσουν οι ηγέτες τον Ερντογάν

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων καταγγέλλει την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να μετατρέψει τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τόπο λατρείας.

Ο βασιλικός ναός της Αγίας Σοφίας, κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ο οποίος ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα και αφιερώθηκε στη Σοφία του Θεού, υπήρξε σε όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο χώρος στέψης των αυτοκρατόρων. Μουσουλμανικό τέμενος μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, καθιερώθηκε ως μουσείο το 1934 από τον Πρόεδρο της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, ως προσφορά « σέ όλη την ανθρωπότητα ».

Σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, παίρνει ως όμηρο ένα μνημείο το οποίο, με το πέρασμα των αιώνων, έχει γίνει το σύμβολο της ανεξιθρησκείας, της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Για εμάς, η Αγία Σοφία θα παραμείνει πάντα το σύμβολο μιας μακρόχρονης ιστορίας, το οποίο αντιστέκεται και θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε εφήμερη προσπάθεια καπηλείας. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή της ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και απευθύνουμε έκκληση στους κυβερνώντες να αποδοκιμάσουν την ενέργεια αυτή του Προέδρου της Τουρκίας !

Το Διοικητικό Συμβούλιο

FRANCE