Το θράσος πάντα περίσσευε σε Τούρκους

ΣΧΟΛΙΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι Τούρκοι έχουν χάσει τον έλεγχο. Ο Ταγίπ Έρντογάν έχει πλέον αποθρασυνθεί. Ή καμώνεται πως έχει αποθρασυνθεί για να μπορεί να κάνει απερίσπαστος το δικό του που το σκέφτεται …«από τα νιάτα του», όπως είπε.

Κοντά στον Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαγωνίζονται, ποιος θα κάνει την πιο προκλητική δήλωση. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν έφτασε στο σημείο να καλέσει στην Αγία Σοφία ακόμη και τον Πάπα! Μην σας φανεί περίεργο εάν ακούσετε ότι έχουν ακόμη προσκληθεί Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, (ο οποίος διέπραξε το λάθος να παρακολουθήσει  το 2010 στον επίσης υπόδουλο Ναό της  Αγίας Ειρήνης το Φεστιβάλ Μουσικής της Κωνσταντινούπολης),  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος!

Εάν ανταποκριθεί στην πρόσκληση ο  Πάπας Φραγκίσκος, τότε θα πρέπει νοερά να  απολογηθεί στον Πάπα Παύλο τον 6ο, ο οποίος,  κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία το 1967, είχε κάνει το ‘’σταυρό’ του και είχε γονατίσει κάτω από τον Παντοκράτορα και είχε προσευχηθεί! ’ Η  κίνησή του αυτή, την περίοδο εκείνη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις…

Αλλά βέβαια, κανείς δεν πιστεύει ότι οι Ιεράρχες και ο Βαρθολομαίος θα σπεύσουν να δώσουν άλλοθι στον Ερντογάν και θα «τιμήσουν» την αυθαίρετη πράξη του να μετατρέψει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ την Αγία Σοφία σε Τζαμί.

Διότι εδώ βρίσκεται το κρίσιμο σημείο στο οποίο λαθεύουν όλοι. Θεωρούν ότι η Αγία Σοφία υπήρξε μετά την κατάκτησή της «τζαμί» για το γεγονός  ότι  πράγματι, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας μέχρι το 1935 η βασιλική της Ορθοδοξίας  λειτουργούσε ως τόπος λατρείας για τον σουλτάνο και τους επίσημους καλεσμένους του. Αυτό, όμως, το επιτρέπει η θρησκεία του Ισλάμ. Να προσεύχονται μουσουλμάνοι σε χριστιανούς ναούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει μετατροπή του χώρου λατρείας  σε Τζαμί! Είναι δυνατόν να σκεφθεί κανείς ότι ο Ατατούρκ το 1935 μετέτρεψε Τζαμί σε Μουσείο;

Σε ό,τι αφορά το θράσος που χρειάζεται για να αποσταλεί πρόσκληση σε χριστιανούς, Καθολικούς και Ορθόδοξους, να μεθέξουν των «εγκαινίων», της Αγίας του Θεού Σοφίας ως Τζαμί,  είναι γνωστό ότι στους Τούρκους ηγέτες πάντοτε περίσσευε.  Πολύ περισσότερο στους ηγέτες εκείνους που ονειρεύονται να εγκαταστήσουν στον Βόσπορο την σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία… Φρούδες ελπίδες!..