Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγ. Παϊσίου στην Κόνιτσα

 Κόνιτσα:  Παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις (10-12 Ιουλίου) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Ιουλίου με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία. Το Σάββατο 11 Ιουλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Ιουλίου με πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου δεξιώθηκε τους δημότες στο προαύλιο του Δημαρχείου και τις Αρχές στο γραφείο του, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην περιοχή. Ακολούθησε επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, του Υφυπουργού, των στρατιωτικών αρχών και μελών της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και στο κτήριο του υπό σύσταση Στρατιωτικού – Ιστορικού Μουσείου Κόνιτσας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, οι Βουλευτές Ηπείρου κα Μαρία Κεφάλα και Γεώργιος Αμυράς, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Κούκκος, ο Διοικητής της VIII ΜΠ Ταξιαρχίας ταξίαρχος κ. Χρήστος Σιόρεντας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μουσελίμης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Απόστολος Βασδέκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Βασίλειος Λαγός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Γιούλα Μητροκώστα και κ. Πρόδρομος Γαϊτανίδης, ο πρώην Βουλευτής κ. Μιχάλης Παντούλας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικού Σύμβουλοι του Δήμου Κόνιτσας, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών και τοπικών αρχών  και πλήθος πιστών τιμώντας τον Άγιο.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και μελών του Δ.Σ. του Σωματείου «Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας», που το εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός του Νίκος Σουτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Νικολάου και η Γραμματέας Ελένη Κατέρη, οι οποίοι πρόσφεραν δωράν συνοδείες, ξεναγήσεις αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια τόσο στην πατρική οικία-μουσείο του Αγ. Παϊσίου στην Κόνιτσα, όσο και στην Ιερά Μονή Παναγίας Στομίου, όπου αυτός ασκήτεψε για 4 χρόνια και την επισκέφθηκαν πολλοί προσκυνητές, ύστερα από πεζοπορία 1,5 ώρας κατά μήκος της χαράδρας του ποταμού Αώου, ξεκινώντας από το παραδοσιακό γεφύρι της Κόνιτσας.

Αφίσα Δήμου Κόνιτσας για το τριήμερο εκδηλώσεων Αγ. Παϊσίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι επίσημοι στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Κοσμά Κόνιτσας.

 

 

 

 

 

 

Η λιτανεία της εικόνας του Αγ. Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Χρ. Νικολάου (δεξιά) δίπλα στον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεο.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Σουτόπουλος και η Γραμματέας Ελένη Κατέρη με τον μοναχό Παύλο έξω από τον παλιό ναό της Ι. Μονής Παναγίας Στομίου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου «Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας» Νίκος Σουτόπουλος και η Γραμματέας Ελένη Κατέρη στην είσοδο της Ι. Μονής Παναγίας Στομίου.