Παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Αθήνα.- Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, να σημειώνει: «Σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε». Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Την παραπομπή του πρώην του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο ειδικό δικαστήριο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis αποφάσισε με 177 «ναι» η Βουλή έπειτα από ψηφοφορία.

Η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, να σημειώνει: «Σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε». Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθώς επίσης και η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου. «Μάταια οι κατήγοροί μου διεύρυναν το κατηγορητήριο σε βάρος μου. Παρά τις κατηγορίες και τις προσπάθειες δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ούτε ένα υποτυπώδες κατηγορητήριο σε βάρος μου» τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, κατήγγειλε δημοκρατική εκτροπή και προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «μπανανία». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα σε βάρος μου» και πρόσθεσε «τους παρακαλώ να μου πουν γιατί κατηγορούμαι, δεν μου απαντούν, ούτε πρόκειται». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πόρισμα θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία και τη ΔικαιοσύνηΤο πόρισμα είναι έκθεση ιδεών, περιέχει παράλογες ανακολουθίες» και επανέλαβε ότι «απώτερος στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας».