Σπάει τα κοντέρ η τιμή του χρυσού

Λένε πώς «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Όμως όταν πρόκειται για το καθαυτό πολύτιμο μέταλλο, τότε όχι μόνο αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα αλλά έρχονται εποχές, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, που αγγίζει τα πιο υψηλά επίπεδα της αξίας του.

Σήμερα στην Ασία η τιμή του χρυσού έφθασε σε επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό της προηγουμένης, καθώς η συγκεκριμένη τοποθέτηση θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού, και αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου.

Η τιμή της ουγγιάς χρυσού ανέβηκε νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία ως και τα 1.981,27 δολάρια, ξεπέρασε με άλλα λόγια τα 1.945,72 δολάρια όπου είχε φθάσει την προηγουμένη, επίσης ρεκόρ, σβήνοντας το προηγούμενο, που αναγόταν στο 2011.

Γύρω στις 09:00, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο χρυσός έπεσε ξανά περί τα 1.942 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή αυτού του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 25% και πλέον από την αρχή της χρονιάς.

Όπως φαίνεται, το λαμπερό κίτρινο μέταλλο αρχίζει σταδιακά να παίρνει την ανιούσα αναφορικά με την αξία του, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αρχή της κρίσης που επέφερε στην οικονομία ο κοροναϊός, η αξία του είχε μειωθεί σημαντικά, αφού στα μέσα Μαρτίου, μια ουγγιά κόστιζε προσωρινά λιγότερο από 1.500 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι ένας βασικός λόγος για την ταχεία αύξηση των τιμών του μετάλλου από τον Μάρτιο είναι η πανδημία με τις δραστικές οικονομικές της συνέπειες αλλά και οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας.

Το συνεχώς αυξανόμενο χρέος των κρατών και των εταιρειών, όπως επίσης και τα διαρκώς χαμηλά επιτόκια οδηγούν όλο και περισσότερο στη λύση του χρυσού, καθώς θεωρείται ότι αυτός είναι σε θέση να προστατεύσει σε βάθος χρόνου από τις κρίσεις και τον πληθωρισμό.

Πηγή: in.gr