Μητσοτάκης: Σ’ όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Αθήνα.- ‘Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ”, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής.

“Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα όμως που επεκτείνεται και σε συνταξιούχους του δημοσίου . Συνολικά ωφελημένοι θα είναι λίγο περισσότεροι από 2,5 εκατ. συνταξιούχοι” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Με την ίδια ειλικρίνεια και τόλμη που η κυβέρνηση εφάπαξ θα εκταμιεύσει αυτό το ποσό πριν από το τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύτηκαν πλήρως και η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες, να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους και να κρατά εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή” είπε ο Πρωθυπουργός.

“Ενδεχομένως να υπάρχουν παροτρύνσεις, αιτιάσεις, πλειοδοσίες, να αυξηθεί αυτό το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις, θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί μια πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό, θα ήταν άδικο για επόμενες γενιές. Άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα και ομοψυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Έβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας” συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

ΤΣΙΠΡΑΣ:

«Δεν ήταν “πολιτική επιλογή” σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε προς τον Πρωθυπουργό.

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία «με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας» όμως η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

“Είναι καλό, κ. Τσίπρα, όταν μιλάμε στην εθνική αντιπροσωπεία να είμαστε ακριβείς. Μιλήσατε για την πρωτοφανή ύφεση και επιχειρήσατε να παρουσιάσετε επιχειρηματολογία ότι δήθεν η ελληνική οικονομία είχε μπει ήδη σε ύφεση. Η πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλαδα είναι 9%. Υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά, όταν μιλάτε για ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής” τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.