Το σκληρό ροκ του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης σε μια γκάμα θεμάτων και με λογική μετωπικής. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως, παρότι η χώρα δέχεται ένα σκωτσέζικο ντους από την τουρκική προκλητικότητα, υπάρχει χώρος για πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και θεωρούν πως μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης διευκολύνει κάτι τέτοιο.

Η γκάμα βέβαια ανοίγεται και στα θέματα της οικονομίας αλλά και στα της παιδείας, όπου και χθες με αιχμή τον πολύπειρο και τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στροφές κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου επίσης είναι και η αναζωπύρωση της πανδημικής κρίσης και οι επιπτώσεις της – κυρίως σε μεσαία στρώματα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητά να ξαναεκπροσωπήσει.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα να έψαχνε τον βηματισμό του στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όμως παράγοντες του χώρου θεωρούν πως η στρατηγική της κυβέρνησης και η πρόσφατη Ολομέλεια της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στερέωσαν μια λογική κομματικού πατριωτισμού σε όλα τα στελέχη. Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει διαρροή εσωκομματικού τύπου αλλά μια ενιαία εικόνα του κόμματος.

Και παρά το γεγονός πως υπάρχει στον ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μια διαφορετική ανάγνωση για τα εθνικά θέματα που κυρίως εκπορεύεται από στελέχη των 53 και άλλους (Αντώνης Λιάκος, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μπίστης κ.λπ.) και θέλει μια πιο ήπια λογική με την Τουρκία και μια λιγότερο πολεμική χροιά, τώρα κυριάρχησε η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του (π.χ. του πρώην υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη που συνομιλεί σταθερά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) που κινήθηκε στη λογική της αποτροπής, των κόκκινων γραμμών για το θέμα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας αλλά και υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ενδεικτικό της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ είναι η χθεσινή ανακοίνωση με αφορμή πάντα τα ελληνοτουρκικά και την προς το παρόν υποχώρηση των Τούρκων στο Αιγαίο – παρότι οι ίδιοι χθες το απόγευμα διεμήνυσαν πως θα στείλουν το «Barbaros» στην Κύπρο.

Στο τραπέζι

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ενα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι αναφορές των τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα: ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες», δήλωνε ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας τη δική του κόκκινη γραμμή: «Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».

Παράλληλα μια σειρά κορυφαίων στελεχών του αλλά και κεντρικά το κόμμα έθεταν εκ νέου ερωτήματα χθες για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού με ελικόπτερο από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο, την περασμένη Κυριακή. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να καταλάβει ότι δεν είναι αυτοκράτορας για να απαξιώνει τη δημοκρατική λογοδοσία», έλεγε η ανακοίνωση.

Ολα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δείξει συναίνεση όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας και θα κινηθεί μετωπικά με την κυβέρνηση.

 

Πηγή:in.gr