Πέθανε ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης

Θλίψη στο χώρο του ρεμπετικού τραγουδιού και όχι μόνο έχει προκαλέσει η ξαφνική είδηση του θανάτου του σπουδαίου λαικού τραγουδιστή και μουσικού Αγάθωνα Ιακωβίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε νεκρός στο κρεββάτι του από ανακοπή καρδιάς.

Ποιός ήταν ο Αγάθωνας

Ο Αγάθωνας Ιωαννίδης ή σκέτο Αγάθωνας όπως ήταν πιο γνωστός, γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Μικρασία, γι′ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουσε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, όπως κιθάρα, μπαλγλαμά, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, τζουρά και μαντολίνο.

Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εξέφραζε και του ταίριαζε ήταν η ρεμπέτικη και αφιερώθηκε σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποίησε την συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιούργησε το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης» με το οποίο εμφανίστηκε σε μαγαζιά, ενώ παράλληλα έδωσε συναυλίες και ηχογράφησε δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίσε να κατέβει στην Αθήνα. Συνεργάστηκε  με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής όπως οι Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος.

Το όνομα του έγινε ευρύτερα γνωστό δίνοντας συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, σε Ευρώπη και Αμερική. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Η δισκογραφία του αφορούσε αποκλειστικά στο ρεμπέτικο. Ερμήνευσε πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που είχε ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατείχε

Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι «Alcohol is Free» με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε