Το χρέος του Απόδημου Ελληνισμού

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε το επίμαχο Νομοσχέδιο περί του εσωτερικού Κανονισμού του Υπουργείου, στο Opengοv.gr  προκειμένου οι Έλληνες, αλλά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη δομή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού,  η οργανωμένη ομογένεια, αλλά και κάθε ένας ομογενής-Απόδημος Έλληνας ξεχωριστά να καταθέσει τις προτάσεις του, ώστε να βελτιωθούν οι διατάξεις του σχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 14.00 (ώρα Ελλάδος).

Έχει ιδιαίτερη σημασία να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ypex/ και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα επίμαχα άρθρα του Νομοσχεδίου τα οποία υποβαθμίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό καθώς τη μοναδική δομή που διατηρεί στην Αθήνα για την επαφή του με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την συγχωνεύουν με την Δημόσια Διπλωματία ενώ την νέα Γραμματεία που θα προκύψει, την «Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού» την θέλουν να εποπτεύει  την  Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO (!),  Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (!)  και τη Διοίκηση του Αγίου Όρους (!)

Ένας αχταρμάς, ετερόκλητων ιδρυμάτων, ένα κουβάρι ανόμοιων αρμοδιοτήτων μέσα στο οποίο οι Απόδημοι Έλληνες και οι Έλληνες Ομογενείς θα ψάχνονται να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και δεν θα τον βρίσκουν! όπως και δεν θα βρίσκουν του λοιπού “εύκαιρο” γενικό γραμματέα!

Αυτή είναι η «αναβάθμιση» του Απόδημου Ελληνισμού την οποία προπαγάνδισε στην πρόσφατη επιστολή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας στις εύλογες  διαμαρτυρίες  Ομογενειακών Οργανώσεων.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα η Ομογένεια, να δείξει τη δύναμή της και την θέλησή της να μην επιτρέψει αλλοιωθούν οι σχέσεις της με τη γενέτειρα.

Να μην επαναληφθεί το προηγούμενο με το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ που είχε ετοιμάσει ο Κώστας Τσιάρας ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και το οποίο η τότε κυβέρνηση Σαμαρά το άφησε στα αζήτητα. Σε κείνη την περίπτωση ελάχιστοι ομογενείς είχαν επισκεφθεί το opengov.gr (περίπου 130 εάν θυμόμαστε καλά) και είχαν καταθέσει τις απόψεις τους για εκείνο το νομοσχέδιο.

Σήμερα, στο νέο νομοσχέδιο για την ΓΓΑΕ, θα έπρεπε φυσιολογικά να σπεύσουν χιλιάδες ομογενείς να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους ή να το επικροτήσουν, εάν τους εκφράζουν οι διατάξεις του. Αυτό είναι το χρέος της Ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού.  Αλλά γνωρίζουμε πως πρακτικά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί για πολλούς αντικειμενικούς λόγους εν μέσω, μάλιστα,  του φονικού Κοροναϊού, ο οποίος  δεν πτόησε, ως όφειλε, τα σχέδια του ΥΠΕΞ να υφαρπάξει τη σιωπηρή συναίνεση της πλειοψηφίας των Αποδήμων. Αντίθετα, φαίνεται ότι το ΥΠΕΞ σπεύδει να επωφεληθεί από την φυσιολογική ενασχόληση των αποδήμων με τα προβλήματα,  τις απώλειες  και την οδύνη της Πανδημίας…

Η panhellenic Post δεν θα παραλείψει να υπενθυμίζει στους ομογενείς, μέχρι και την 31η Αυγούστου το θέμα της διαβούλευσης. Παρά το ότι δεν προβλέπεται να οπισθοχωρήσει η Κυβέρνηση από αυτά που έχει προ- αποφασίσει, εντούτοις, έχει κεφαλαιώδη σημασία να δει την αντίδραση της ομογένειας σ΄ αυτήν την νομοθετική της παρεκτροπή απέναντι στην τεράστια διαχρονική προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού.