Βηρυτός: Οι συγκρούσεις οδηγούν σε πρόωρες εκλογές

Ημέρα οργής ήταν το Σάββατο για τον Λίβανο, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στην πολύπαθη χώρα που έχει χτυπηθεί από πολιτική αστάθεια, οικονομική κρίση καθώς και την πανδημία του κοροναϊού, και τώρα σχεδόν ισοπεδώθηκε από τη φονική έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα δεκάδες να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Τη ζωή του έχασε, δε, ένας αστυνομικός.

Αποφασισμένοι για ανατροπή της κατάστασης οι διαδηλωτές προχωρούν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αυτό είναι το τέλος» δηλώνει στον Guardian κάτοικος της Βηρυτού, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Υπό την κοινωνική πίεση και κατακραυγή ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. «Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε» σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών ωσότου συμφωνήσουν» πρόσθεσε.

Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες.

«Κάτω η βασιλεία των τραπεζών» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, άλλες ομάδες διαδηλωτών πολιορκούσαν τα κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου, μετά την ογκώδη κινητοποίηση κατά των αρχών, στις οποίες οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις που ισοπέδωσαν την περασμένη Τρίτη μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου. «Το έχουμε. Είναι όλα δικά μας. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν» λέει ένας από τους διαδηλωτές στο BBC.

Η κατάσταση στην πόλη δείχνει εκτός ελέγχου με βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να καταγράφουν τόσο μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων όσο και στρατιώτες που επιτίθενται σε διαδηλωτές.

Προς πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, ανακοίνωνε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πάντως πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε» σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών ωσότου συμφωνήσουν» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συγκρούσεις και πυρά από την αστυνομία

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει τη ρίψη πυρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες.

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία» φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τις εικόνες χάους στη Βηρυτό πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα των διαδηλωτών στον Λίβανο να διαμαρτύρονται ειρηνικά και καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν τη βία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε, επίσης, σε ένα tweet ότι ο λαός του Λιβάνου «αξίζει ηγέτες που τον ακούν και αλλάζουν πορεία για να ανταποκριθούν στα λαϊκά αιτήματα για διαφάνεια και λογοδοσία».