Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτοψία

Στην Εύβοια έφτασε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από την τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές, που προκάλεσαν στην περιοχή οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την πρώτη αυτοψία στο Μπούρτζι, συνοδευόμενος από τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι του έκαναν μία πρώτη ενημέρωση για τα όσα τραγικά συνέβησαν στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια πρόκειται να μεταβεί στην περιφέρεια.

Ποιο είναι το όγδοο θύμα της τραγωδίας

Σε Κύπριο ανήκει η σωρός που ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Εύβοια.

Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν σε διακοπές στο Μπούρτζι όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ βρισκόταν στο όχημα του.

Αναγνωρίστηκε η σορός του

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σωρός αναγνωρίσθηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν από τη μανία των καιρικών φαινομένων.

Ο 72χρονος Κύπριος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας.

Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Έρευνα για αδικήματα (και) σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Ο κ. Προκοπίου ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει διπλή έρευνα , μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας . Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά περαν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελεχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχον παθογένειες .

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως με εντολή του κ. Προκοπίου , αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία .