Διεθνείς αντιδράσεις από τις τουρκικές προκλήσεις-ΚΥΣΕΑ

Με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει η Αθήνα, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Η Άγκυρα, στήνοντας εκ νέου σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, εξέδωσε Navtex, που θα ισχύσει εως και τις 23 Αυγούστου, δεσμεύοντας περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, το οποίο απέπλευσε το πρωί με ρότα νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ  υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο οποίο συμμετείχαν υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όλοι παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου.

“Όλα καλά και θα πάνε πολύ καλά” σχολίασε εξερχόμενος του Μεγάρου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, όταν ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, αναφέρεται πως “κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα”.

Μητσοτάκης πολιτικοί αρχηγοί

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε διαρκή επαφή Βερολίνo, Αθήνα και Άγκυρα – Πιθανή η επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα απασχόλησε το κυβερνητικό briefing στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του “Ορούτς Ρέις” νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρησή τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την Ε.Ε. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα.» Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον «προγραμματισμένο διάλογο».

Πολύ πιθανό τηλεφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν

Οι δύο χώρες είχαν συναινέσει μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τέλη Ιουλίου στην έναρξη συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί λύση στα επίμαχα θέματα στο Αιγαίο. Στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παράλληλα αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η καγκελάριος. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ορούτς Ρέις

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

 

Πηγή: in.gr/skai.gr/enikos.gr, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ