Αλματώδης αύξηση στα κρούσματα με 196 νέα

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 κρούσματα – δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας [την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ με 203]- αριθμός αυξημένος κατά 70 μολύνσεις σε σχέση με την Δευτέρα [είχαν καταγραφεί 126 κρούσματα].

Η χαρτογράφηση – Συναγερμός στην Αττική

Έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης και η πορεία της διασποράς στα αστικά κέντρα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Αττική όπου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 82 (!) κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 σύμφωνα με την ενημέρωση προέρχονται από ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ακόμη 42 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σε 26 ανέρχονται τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Ειδικότερα καταγράφηκαν:

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή.
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

Αύξηση διασωληνωμένων και νέα μέτρα στον ορίζοντα

Επίσης για ακόμη μία ημέρα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 26 ασθενείς, ενώ τη Δευτέρα ο αριθμός τους ανερχόταν σε 22.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η διασπορά παραμένει σταθερά σε τριψήφια νούμερα και με αυξητική τάση [με εξαίρεση τη Δευτέρα] το σενάριο της «οριζοντιοποίησης» των μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, αλλά και της επιβολής νέων – όπως προανήγγειλαν οι λοιμωξιολόγοι, γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Τις συζητήσεις για επιβολή νέων μέτρων επιβεβαίωσε εξάλλου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Συνολικά 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δείτε αναλυτικά την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας

Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να πανικοβάλλεται, αυτό που πρέπει να κάνει είναι τις επόμενες ημέρες να τηρήσει τα μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η διασπορά. Παράλληλα, έβαλε τέλος στις φήμες γενικού lockdown της χώρας, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, εφόσον χρειαστούν, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών. «Παιδιά γεννημένα από το 2011 και μετά δεν χρειάζεται να έχουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Επταήμερη απομόνωση κατοίκων από τις 16 Αυγούστου για όλους τους εισερχόμενους από Αλβανία».

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Ο Ν.Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας να μην έχουν πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.  «Οι έλεγχοι θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα», τόνισε στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι στα καταστήματα που δεν θα τηρούν το μέτρο του κλεισίματος στις 24.00, θα επιβάλλεται 10.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση ενώ στη δεύτερη παράβαση υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες. «Τα φαινόμενα χαλάρωσης τροφοδοτούν την πανδημία. Πρέπει να τη σταματήσουμε με τη συμπεριφορά μας».

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Χτες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε σειρά περιοριστικών μέτρων με κυρίαρχο αυτό της αναβολής της ΔΕΘ αλλά και της επιβολής περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σειρά περιοχών. Μάλιστα το τελευταίο μέτρο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας δύναται να επεκταθεί οριζοντίως, δηλαδή σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
  • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
    – Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
    – Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
    – Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
    Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
  • Πηγή: newpost.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε