Παρέμβαση Μενέντεζ και Βαν Χόλεν στον Πομπέο

Ουάσινγκτον.- Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, λίγες πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Βιέννη, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, απέστειλαν ο ο φίλος της ελληνικής Ομογένειας και επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο συνάδελφός του, Κρις Βαν Χόλεν.

Στην επιστολή παρατίθεται η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την παράνομη είσοδο του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την προκλητική παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Οι Γερουσιαστές ζητάνε, σε αυστηρό τόνο, από τον κ. Πομπέο να μεριμνήσει προκειμένου, σε συνεργασία με την Ε.Ε., να επιβληθούν κοινές και ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Παράλληλα, υπενθυμίζει τις κυρώσεις της CAATSA, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το Κονγκρέσσο, αλλά η επιβολή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα, με ευθύνη της αμερικανικής Κυβέρνησης.

«Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει παραμελήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και απομακρύνεται από την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει τις θέσεις της Τουκίας. Για αυτό, σας ζητούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αναφέρει στο τέλος ο κ. Μενέντεζ.

Αναλυτικά, η επιστολή Μενέντεζ – Βαν Χόλεν έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών κ. Πομπέο,

Πριν από την συνάντησή σας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αύριο στην Βιέννη, γράφουμε με έκδηλη ανησυχία αναφορικά με τις προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν ένα γεωτρητικό πλοίο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ), προκειμένου να διερευνήσει το νερό για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, έχει πει ότι η Άγκυρα θα εξέδιδε άδειες για σεισμική έρευνα και γεώτρηση έως το τέλος Αυγούστου.

Όπως έχετε δηλώσει κατά το παρελθόν, οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν σε κανένα, ούτε στην Τουρκία, να πραγματοποιήσουν παράνομες γεωτρήσεις» και ότι «έχουμε πει στην Τουρκία ότι ενέργειες σε διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου όλες οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν να είναι νόμιμες».

Σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητάμε να καλέσετε την Τουρκια να αποσύρει τα πλοία της από την Α.Ο.Ζ. της Ελλάδας και να επιλύσετε το ζήτημα σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία.

Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε άμεσα να εργάζεστε με την Ε.Ε. για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προβοκατόρικες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκδηλώσει μια απαγόρευση εισόδου και πάγωμα κεφαλαίων για δυο υψηλόβαθμους Τούρκους και η Γιαλλία ανέπτυξε πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να καταστρώσουν ένα σχέδιο περιεκτικών κοινών κυρώσεων που θα στοχεύουν σε κομβικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας, εάν η Τουρκία συνεχίσει να προχωράει σε παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μεσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου.

Τρίτον, επαναλαμβάνουμε την επιμονή μας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία υπό τον Τομέα 231 της CAATSA.

Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει παραμελήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και απομακρύνεται από την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει τις θέσεις της Τουκίας. Για αυτό, σας ζητούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Πηγή:ekirikas.com