Ανησυχία Τραμπ-Μακρόν για την ένταση

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Εν μέσω της έντασης αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό με ελληνικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.

Νωρίτερα, την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ισχυρή διμερής σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και η επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αμερικανικού υπουργού.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε με σαφήνεια την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο.

(Hauffingtonpost.gr/με πληροφορίες από ΑΠΕ)