Η ΑΗΕΡΑ στονΤραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις

Με επιστολή της η ΑΗΕΡΑ γνωστοποιεί τις ανησυχίες της στον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, για τις οποίες ήδη είχε ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με προηγούμενη επιστολή της, στις 22 Ιουλίου.

Στην επιστολή της η ελληνοαμερικανική οργάνωση γράφει μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ,

Εκ μέρους των μελών της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (Order of AHEPA), του κορυφαίου διεθνούς συλλόγου υπηρεσιών βάσης των Αμερικανών πολιτών ελληνικής κληρονομιάς και των Φιλελλήνων, γράφω για να μεταφέρω την επαγρύπνηση και τη σοβαρή ανησυχία του οργανισμού μας για την επικίνδυνη επίθεση της Τουρκίας-μέλος του ΝΑΤΟ απέναντι σε συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, στο Αιγαίο, γεγονός που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε επίπεδο που δεν είχε σημειωθεί από το 1996, έχει αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο και θέτει άσκοπα ζωές σε κίνδυνο.

Στις 22 Ιουλίου 2020, η AHEPA έστειλε επιστολή στον υπουργό Πομπέο ζητώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμβουλεύσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Η AHEPA υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε αναφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας ως ‘αμφισβητούμενα νερά’ είναι απλά απαράδεκτη, λανθασμένη και χρησιμεύει μόνο για να ενθαρρύνει την Τουρκία. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τον τελευταίο μήνα ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα τους και αποτελούν μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας (ΑΟΖ).

Σας παροτρύνω να συμβουλεύσετε τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να συμβουλεύσει και πάλι την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην περιοχή».

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στη χθεσινή συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Και συνεχίζει η επιστολή:

«Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι πολεμικές ενέργειές της που εισβάλλουν στην κυριαρχία και τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από πολλούς από τους συμμάχους μας. Η Γαλλία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, η Κύπρος και πολλά άλλα έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι ενέργειές της είναι αποτρόπαιες και αβάσιμες.

Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνουν στην Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της στην περιοχή προτού ένα ατύχημα κλιμακώσει τις ήδη υψηλές εντάσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν ένα ισχυρότερο και σαφέστερο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειές τους είναι καταδικαστέες, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και δεν θα γίνονται ανεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την απειλή και την πραγματική ένοπλη σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική χαλάρωσης με την Τουρκία. Είναι αντίθετο στα συμφέροντα της Αμερικής και έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Η επιστολή, που υπογράφει ο ύπατος πρόεδρος Γιώργος Χωριάτης, καταλήγει με την ΑΗΕΡΑ να ζητάει σαφή καταδίκη της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων και ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ για τον χρόνο του.

SP_Horiates_to_POTUS_id13679