Έρχεται μοντέλο Πόρου και στην Αθήνα

Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθούν να κρούουν οι επιστήμονες και η πολιτεία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Πλέον τα κρούσματα καθημερινά σταθεροποιούνται σε περισσότερα από 200.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε ειδικούς και πολιτεία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκονται επιπλέον μέτρα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, εάν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 230 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6858 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι τρεις, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 226 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23 (65.2% άνδρες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους διασωληνωμένους βρίσκονται μία 17χρονη και μία 39χρονη. Αναφορικά με την περίπτωση της 17χρονης, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αναφέρουν ότι έχει υποκείμενο νόσημα και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ.

Για ακόμα μία ημέρα, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη Θεσσαλονίκη να μετρά 65 και την Αττική 47.

Αγωνία για τη 17χρονη διασωληνωμένη

Για την ανησυχία του σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης

Όπως ο ίδιος ανέφερε ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες  ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ το οποίο όπως εξηγεί ο ίδιος είναι αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφνά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα.

Το μοντέλο Πόρου- Πάρου και στην Αθήνα σύντομα

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα, ενώ σχετικά με τα νέα μέτρα σημείωσε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα είναι επαρκείς ενώ θα πρέπει να φανεί μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.

Άνοιγμα σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος  ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Προφυλάξεις για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν ΄

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Αναφορικά με το καλό σενάριο σχετικά με την επιδημία στην χώρα μας όπως τόνισε είναι να δούμε μια σταθεροποίηση και μια συρρίκνωση των κρουσμάτων ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Επιφυλακή ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων πλαφόν στις συγκεντρώσεις πολιτών, ενώ έστειλε μήνυμα νέους που βρίσκονται σε νησιά και επιστρέφουν από διακοπές και επανέλαβε πως δεν είναι άτρωτοι.

Στις επιβαρημένες περιοχές ανακοινώθηκε πως έως τις 24 Αυγούστου εφαρμόζεται η μείωση του ορίου των ατόμων (από 100 σε 50) που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε υπαίθριους χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ εφαρμόζεται απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και των νησιών του Αργοσαρωνικού) έως τις 24 Αυγούστου

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

  • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες

Σημειώνεται πως ειδική δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.