Αμερικανικές εκλογές και επιστολική ψήφος

Το Συνέδριο των Δημοκρατικών που, από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη και κορυφώνεται αύριο Πέμπτη ( 20 Αυγούστου ) με την ανάθεση του χρίσματος του υποψηφίου Προέδρου στον Τζο Μπάιντεν, αλλά και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις 24 Αυγούστου μέχρι και τις 27 Αυγούστου 2020, σηματοδοτούν την ΄’εναρξη της τελικής ευθείας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και το χρίσμα των υποψηφίων προέδρων και αντιπροέδρων των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα των νυν προέδρου και αντιπροέδρου κ.κ. Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πένς, αντίστοιχα και του Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, ως υποψήφιοι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, αντίστοιχα θεωρείται δεδομένο, εν τούτοις τα συνέδρια έχουν την δική τους σημασία, διότι θα δώσουν την δυνατότητα στους συνέδρους από όλη την επικράτεια να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων.

Τα Συνέδρια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήδη έχουμε ταβληθεί σε  διαδικτυακά και θα τα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και όλοι όσοι ζουν στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και οι 150 περίπου χιλιάδες Αμερικανοί Πολίτες που διαμένουν προσωρινά είτε και μόνιμα στην Ελλάδα, οι οποίοι πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ούτως ώστε να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα μέσω της επιστολικής ψήφου.

Όπως ήδη έχει αναλύσει, από 3 Αυγούστου 2020,  η PanhellenicPost, όσοι ομογενείς διαμένουν στην Ελλάδα, καθώς επίσης και εκείνοι που βρίσκονται με διακοπές και δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στην κάλπη,  πρέπει να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας για τους Αμερικανούς του Εξωτερικού (www.fvap.gov) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν, όσο και για τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσουν τόσο για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, όσο και για την λήψη των ψηφοδελτίων για την επιστολική ψήφο (Absentee Ballot).

Ακόμη και οι Αμερικανοί Πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ μόνιμη κατοικία στις ΗΠΑ μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τα εκλογικά γραφεία των πολιτειών που αναγράφονται στον σύνδεσμο https://www.fvap.gov/citizen-voter/reside.

Κάθε πολιτεία έχει τις δικές της προθεσμίες τόσο για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, όσο και για την επιστολική ψήφο.

Στη πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγου χάρη, οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους θα συνεχιστούν έως και την 14 Οκτωβρίου 2020, ενώ το έντυπο για την επιστολική ψήφο πρέπει να σταλεί στα εκλογικά γραφεία έως και την 24η Οκτωβρίου 2020.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να ταχυδρομηθούν το αργότερο στις 3 Νοεμβρίου 2020 και για να θεωρηθούν έγκαιρα πρέπει να φτάσουν στα εκλογικά γραφεία 13 ημέρες μετά τις γενικές εκλογές. Άρα πρέπει να φτάσουν στα εκλογικά γραφεία το αργότερο έως και την 16η Νοεμβρίου 2020.

Μς στοιχεία και από anamniseis.net