Η συνέντευξη του προέδρου της Πα.Δ.Ε.Ε.

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνέντευξη του προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων  (Πα.Δ.Ε.Ε.) κ. Παναγιώτη Κατσαμπάνη, στην Panhellenic Post, μία από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει κατά την τρέχουσα θητεία του ο πρόεδρος, έχει το μειονέκτημά της. Που ήδη το έχουμε εξηγήσει. Δεν ήταν «ζωντανή». Είναι, όμως, αρκετά σημαντική και διαφωτιστική. Για όσους, τουλάχιστον, διαβάζουν «μεταξύ των αράδων». Και στην πλευρά αυτή θα επικεντρώσουμε εδώ.

Πρώτα οι ευχαριστίες της ΡΗΡ στον πρόεδρο για την καλοσύνη του να μας παραχωρήσει τη συνέντευξη. Το εκτιμούμε ιδιαιτέρως.

Έπειτα η διαπίστωση πως  ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. χρησιμοποίησε στην (αγγλική) τη «φυσική» του γλώσσα. Εκείνη του πολιτικού ανδρός. Και έτσι πρέπει να κριθούν και να αξιολογηθούν τα όσα είπε.

Πρώτη παρατήρηση: Ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. «αποκάλυψε» ότι είχε «καταστήσει σαφή» στην κυβέρνηση, τη θέση (της Πα.Δ.Ε.Ε.) στο θέμα της συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Ποια ήταν η θέση αυτή; Μας το λέει ο ίδιος: «Τόσο εγώ, ως Πρόεδρος, όσο και πολλά άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισα την ανάγκη για μια ισχυρή ΓΓΑΕ να συνεργαστεί με όλα τα όργανα της διασποράς και για να έχει το πλήρες δυναμικό της Γραμματείας…» (και στο πρωτότυπο: «The diaspora has made it clear that a strong and well-resourced GGAE is essential to provide a bridge between Greece and Hellenes across the world. This position is strongly supported by WHIA/PaDEE».

Είναι, επομένως, ευχαριστημένοι οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί με την επιχειρούμενη συγχώνευση; Πάλι μας λέει ο κ. Κατσαμπάνης: «περιμένουμε την οριστικοποίηση οποιασδήποτε προτεινόμενης συγχώνευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία του έργου που κάνει η ΓΓΑΕ και υποστηρίζουμε την ενίσχυση του ρόλου της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της διασποράς». 

Συμπέρασμα της ΡΗΡ: Όπως το σύνολο της ομογένειας, έτσι και οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί, δεν επιθυμούν καμία συγχώνευση και προτιμούν μια ανεξάρτητη και ισχυρή Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Επομένως: Ενώ λήγει η Δημόσια Διαβούλευση (31 Αυγούστου) και πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, οφείλει, επιτέλους, η Κυβέρνηση  να εξηγήσει στους Απόδημους το «επιχείρημά» της περί «αναβάθμισης», όπως γενικόλογα υποστήριξε  ο Υπουργός των Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην μία και μοναδική  «απόπειρα απαντήσεως» στις εύλογες ανησυχίες της οργανωμένης Ομογένειας. Να εξηγήσει με παραδείγματα, το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ αναβαθμίζεται η ΓΓΑΕ, με την συγχώνευση άλλης Γραμματείας (που προηγείται, μάλιστα, στον τίτλο: που θα είναι «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού») και λοιπών ετερόκλητων Διευθύνσεων.

Δεύτερη παρατήρηση: Ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. στο ερώτημά μας τι κάνουν οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί για τα ελληνοτουρκικά, είπε το αυτονόητο, που φαίνεται να διαφεύγει, όμως, από τους προωθούντες την «συγχώνευση» της ΓΓΑΕ με την ΓΓΔΔ. Είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική ως ανεξάρτητο έθνος και δεν θα ήταν σωστό να συντονίζει τις δραστηριότητές της με μέλη ξένων κοινοβουλίων». ( Και στο πρωτότυπο: The Greek Government runs its own foreign policy as an independent nation and it would not be right for it to coordinate its activities with members of foreign Parliaments). Το έχουμε ξαναγράψει. Και ξαναρωτάμε:  Έχουν αντιληφθεί οι προωθούντες τη συγχώνευση, τι μπορεί να σημαίνει για την Ομογένεια η δημιουργία στις ξένες κυβερνήσεις της εντύπωσης ότι οι Έλληνες απόδημοι  λειτουργούν θεσμικά  υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, όπως θα πρέπει να κάνει η Δημόσια Διπλωματία;

Συμπέρασμα της ΡΗΡ:  Επί του προκειμένου, με γνώση των δυνατοτήτων της ομογένειας, και  δεδομένου του νόμιμου ενδιαφέροντός τους για την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών στις οποίες ζουν, και δεδομένου ότι «οι προκλητικές ενέργειες της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελούν απλώς απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ελλάδας, της Κύπρου και του λαού τους. Αυτές οι δράσεις αποτελούν πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως αναγνωρίζει ο κ. Κατσαμπάνης, τα μέλη του WHIA / Πα.Δ.Ε.Ε. ορθώς πράττουν, να παρεμβαίνουν στα Κοινοβούλια των χωρών τους. Τούτου δοθέντος, μάλλον είναι, όμως, υποτονική η μέχρι σήμερα δραστηριότητά τους.

Τρίτη παρατήρηση: Βρίσκουμε καθαρά «πολιτική» την απάντηση του Προέδρου Παναγιώτη Κατσαμπάνη στα αφορούντα την προώθηση επενδυτικού πακέτου μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Ναι, ο Κοροναϊός έχει αποσυντονίσει την διεθνή Οικονομία. Αλλά εκείνο το «τα μέλη της Πα. Δ. Ε.Ε.  έπαιξαν βασικό ρόλο στην προώθηση του έργου σε αμερικανικές εταιρείες» δεν μοιάζει αρκούντως πειστικό.

Τέταρτη παρατήρηση: Στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, που επίσης ήταν θέμα «αιχμής» για την ΠαΔΕΕ,  “να ψηφίζουν όλοι χωρίς αποκλεισμούς”, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος σε προηγούμενες δηλώσεις του στην Panhellenic Post, θα λέγαμε ότι η σημερινή απάντησή του συνιστά μνημείο πολιτικολογίας!

Συμπέρασμα της ΡΗΡ: Συγκρατούμε: «Ως πολιτικοί εμείς οι ίδιοι, αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές η δημιουργία νόμων απαιτεί να επικεντρωθείς στο τι είναι δυνατό και όχι στο ιδανικό». ‘Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο,  πως, κατά τον πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε.,  «δυνατό» είναι να αποκλείεις το 70% των ψηφοφόρων και το «ιδανικό» να διευκολύνεις μόνον το 30% κι αυτό ούτε καν στις εκλογικές του Περιφέρειες, αλλά τα κόμματα να εισπράττουν τις ψήφους και η Ομογένεια 1- 2 «βουλευτές» στο «ακίνδυνο» Επικρατείας!

Κι αυτό, παρά την αναγνώριση ότι «The diaspora was disappointed that the Greek Parliament could not provide the votes necessary to give Greeks abroad the opportunity to fully participate in Greek elections…».

Πέμπτη παρατήρηση: Για τη συμμετοχή στη μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του Ελληνισμού: «Με συγχωρείτε που δεν αποκαλύπτω τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουμε στο μυαλό μας, επειδή δεν θέλω να παραβιάσω το πρωτόκολλο». Υπάρχει , αλήθεια, πρωτόκολλο «μυστικότητας» γύρω από τις εκδηλώσεις που προετοιμάζουν οι διάφοροι φορείς; Προτάσεις καταθέτουν και η Επιτροπή αποφασίζει. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πολιτικολογία, είναι «διπλωματία»…

Γενικό συμπέρασμα της ΡΗΡ: Καλή και διαφωτιστική η συνέντευξη του Παναγιώτη Κατσαμπάνη. Θα την προτιμούσαμε, όμως, λιγότερο «στρογγυλευμένη» στις αιχμηρές της γωνίες!  Και δεν ήταν λίγες…