Κατεδάφισαν Εκκλησία στην Προύσα

Τουρκία.- Στην κατεδάφιση του ορθόδοξου χριστιανικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα προχώρησαν οι Αρχές καθώς, όπως ειπώθηκε, το ιστορικό κτίριο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και εφτά χρόνια.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα ή αλλιώς “Αγία Σοφιά της Προύσας” εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896.

Ωστόσο μετατράπηκε σε σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όμως εγκαταλείφθηκε, καθώς χρησιμοποιούταν ελάχιστα μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.

Το ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με τα ntv.com.tr και gazeteduvar.com, το ανέλαβε το 2006 ο δήμος Nilüfer, ο οποίος το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009.

Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το πολιτιστικό σπίτι Özlüce παρελήφθη από τον Δήμο Nilüfer και καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές. Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία και ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί.

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για κατεδάφιση ξανά το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο μέχρι την κατεδάφισή του είχε μείνει χωρίς επίβλεψη για 7 χρόνια.