Εκκενώνονται οικισμοί στο Σοφικό Κορινθίας

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.50 τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Σοφικού Κορινθίας. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ προληπτικά έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί και ένα μοναστήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικοι του οικισμού Κόρφου έφτασαν στη θάλασσα για να προστατευθούν από τις φλόγες και τον καπνό της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Σοφικό.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ειδικότερα, τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα δίνουν μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να προετοιμαστούν για εκκένωση τρεις οικισμοί της περιοχής, ο Καρβαντάς, ο Κόρφος και ο Ήλιος.

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Επειδή η φωτιά είναι μεγάλη έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι οικισμοί Κιουρκάτι, Ήλιος και Κόρφος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Δήμαρχος Κορινθίων: Έχουν μπει στη μάχη και εναέρια μέσα

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος περίπου στις 7 το πρωί τόνισε ότι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή για να περιορίσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήδη ολοκληρώθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού Κόρφος. Η απόφαση ελήφθη καθώς τα σπίτια που βρίσκονται στην παραλία δεν κινδυνεύουν όμως όσα βρίσκονται στην περίμετρο του χωριού υπήρχε κίνδυνος να κινδυνεύσουν και μαζί να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές.

«Μετακινήσαμε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα σε χώρο συγκέντρωσης, ενώ εκκενώσαμε και τον συνοικισμό Ηλιος και τη Μονή Αγ. Μαρίνας» είπε επίσης ο δήμαρχος.

Το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιχειρεί ισχυρή δύναμη 88 πυροσβεστών με 23 οχήματα καθώς και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Νωπές μνήμες

Νωπές είναι οι μνήμες από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά πριν περίπου ενάμισι μήνα στις Κεχριές της Κορινθίας, όπου κάηκαν σπίτια ενώ μετατράπηκαν σε στάχτη 32.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε 17 περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει ότι η σημερινή μέρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πολύ επικίνδυνη για φωτιά.

Σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων), Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

 

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

In.gr