Δύο επιστολές αποδήμων με κοινό νόημα

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένας φίλος-αναγνώστης ομογενής, ο Νίκος Παπαδόπουλος, που πλέον ζει και δραστηριοποιείται σε ηγετικές θέσεις στον χώρο της ΑΗΕΡΑ, από την Ελλάδα,  μας έγραψε μόλις προχθές, με αφορμή τις μεταλλαγές στην πάλαι ποτέ Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού:

«Φίλε Χρήστο, σ’ ευχαριστώ για την συνολική κάλυψη του θέματος Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού απο την ηλεκτρονική εφημερίδα σου (…)  και εγώ είμαι κατά κάποιον τρόπο Απόδημος Έλληνας έχοντας ζήσει εκτός Ελλάδος περισσότερα χρόνια από όσα έχω ζήσει εντός. Ποτέ, μα ποτέ, δεν αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα ενδιαφερόταν για μένα, παρά μόνο όταν τα συμφέροντά της τακτοποιούνταν από τους Απόδημους». Και κατέληγε ο κ. Παπαδόπουλος«Λοιπόν, μην κουράζεσαι άλλο. Η Ελλάδα έχει τους Απόδημους εκεί που τους θέλει…»!

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά με λύπη, όταν έλαβα χθες ένα άλλο μήνυμα από έναν άλλον εκλεκτό απόδημο Έλληνα. Τον Μανώλη Βελιβασάκη. Με αφορμή άρθρο του «thenationalherald.com» το οποίο αναφέρεται στον γνωστό ελληνικό νόμο για απόκτηση «χρυσής βίζας» αυτομάτως από όσους ξένους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 Ευρώ «στην αγορά ακινήτων ή άλλες μεθόδους όπως μετοχές και ομόλογα» στην Ελλάδα, ενώ για τα ελληνόπουλα τα γεννημένα στο εξωτερικό, θεσπίζονται επιπλέον των παραβόλων κλπ.  και εξετάσεις σε ΓΛΩΣΣΑ και ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ.

Γράφει, για το θέμα απόκτησης Ιθαγένειας από τους ελληνικής καταγωγής νέους, ο εκ Κρήτης διάσημος Πολιτικός Μηχανικός, στα αγγλικά -και σε ελεύθερη μετάφραση εδώ, στα ελληνικά – :

«Η τραγική περιφρόνηση και η απόλυτη απομάκρυνση της Ομογένειας από την Ελληνική Κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής! Το πρώτο χτύπημα κατά της Ομογένειας ήταν ο νέος νόμος που θέσπισαν πέρυσι για την ΨΗΦΟ, με τον οποίο κατάφεραν να ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ και να διαγράψουν περίπου το 80% από εμάς!

 Τώρα, με τον προτεινόμενο νέο κανονισμό, τα εμπόδια με τις εξετάσεις που θέτουν στα δικά μας παιδιά και εγγόνια για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας δεν είναι τίποτα λιγότερο από τρομακτικό!

 Ένας Ρώσος ή ένας Άραβας, ή οποιοσδήποτε άλλος, ο οποίος «επενδύει» στην Ελλάδα μόλις 250.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα χωρίς ερωτήσεις! Τα παιδιά και οι εγγονές μας, από την άλλη πλευρά, μόνο και μόνο επειδή δεν γεννήθηκαν εκεί, θα πρέπει να λάβουν μέρος σε ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, στη γλώσσα και τη Γεωγραφία!

 Τι Ντροπή! Τι κρίμα!  Κάνουν το καλύτερό τους για να οδηγήσουν σε μια σφήνα μεταξύ της Ομογένειας και της γης των προγόνων μας!  Εξωφρενική μεταχείριση όλων των Ελλήνων στο εξωτερικό από την ελληνική κυβέρνηση των «έξυπνων και μορφωμένων

Δεν χρειάζονται περισσότερα δικά μας σχόλια. Πρόσφατο είναι, εξάλλου, το άρθρο της Panhellenic Post με τίτλο: «Η ώρα του Πρωθυπουργού», στο οποίο, με αφορμή την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τονίζαμε ότι ευρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου διάρρηξης των σχέσεων Ομογένειας – Εθνικού Κέντρου. Και επισημαίναμε πως αυτό «δεν μπορεί να είναι απόφαση ή αποτέλεσμα απόφασης ενός Υπουργού (…) αυτό,  είναι ευθύνη και απόφαση του Πρωθυπουργού».

Δυστυχώς, όλο και  πληθαίνουν οι ενέργειες της Κυβέρνησης  που δείχνουν να οδηγούν σε αποσκίρτηση  (σ.σ. μεταπήδηση σε άλλο πολιτικό, ιδεολογικό κλπ χώρο) την Ομογένεια. Και όσο αυτές πληθαίνουν, τόσο αυξάνουν οι ευθύνες του εν σιωπή παρ ακολουθούντος, Κυριάκου Μητσοτάκη…

Εμείς, όμως, δεν θα πάψουμε να “κουραζόμαστε”. Ούτε θα αποδεχθούμε ποτέ τα καμώματα του γραφειοκρατικού εθνικού κέντρου προς τους Απόδημους.

Άλλωστε, ως γνωστόν, “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”.

Και εμείς διατηρούμε ακόμη πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος!