Τιμητική διάκριση στον ομογενή Μάικλ Δουκάκη

Αθήνα.- Στον Μάικλ Δουκάκη, που διέγραψε λαμπρή πολιτική καριέρα στις ΗΠΑ,  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε τον  Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Την σχετική αναγγελία έκανε στον ομογενή πολιτικό ο  Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, τηλεφωνικά, και τον συνεχάρη  για την απονομή της εξέχουσας τιμητικής διάκρισης από την ελληνική Πολιτεία.

Ο Μάικλ Δουκάκης

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933 και είναι γιος του Πάνου Δουκάκη και της Ευτέρπης Μπούκη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Το 1962 εξελέγη μέλος της βουλής της Μασσαχουσέτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1970. Το 1974 έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας καταφέροντας να εκλεγεί. Στις επόμενες όμως εκλογές δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το 1982 όμως επελέγη τελικά πάλι ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και κέρδισε τις εκλογές. Στις εκλογές του 1986 συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων. Η θητεία του έληξε στις 3 Ιανουαρίου 1991 και δεν διεκδίκησε τέταρτη.

Το 1988 ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Στις εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε και επελέγη ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές όμως έχασε από τον Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους συγκεντρώνοντας το 45,6% των ψήφων και συγκεντρώνοντας μόλις 111 εκλέκτορες. Μετά τον θάνατο του Τεντ Κέννεντυ, ο Δουκάκης έχει παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ ως πιθανός διάδοχός του στη Γερουσία.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ξαδέρφη του είναι η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

Συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ, καθώς και σε οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, σε φιλανθρωπικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και στις οργανώσεις του Μαραθωνίου της Βοστώνης, προβάλλοντας πάντοτε την ελληνική του ταυτότητα.

Με στοιχεία από el.wikipedia.org