Tο κίνημα των αρνητών της μάσκας

Πέραν όμως του κωμικοτραγικού του πράγματος, οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου με αρκετούς πολίτες να αμφισβητούν ευθέως τόσο την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας, όσο και την ύπαρξη του ίδιου του κορωνοϊού προκαλούν πλείστους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στις αρχές.

Μεγάλο προβληματισμό σε ειδικούς και κρατικές αρχές προκάλεσαν οι εικόνες από τις  διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τόσο στο Σύνταγμα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου συμμετείχαν πολίτες που αντιτάσσονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τις διαμαρτυρίες εναντίον της χρήσης μάσκας σχολιάστηκαν εκτενώς και ποικιλοτρόπως από τους χρήστες των social media, με τους περισσότερους να εκφράζονται αρνητικά. Ιδιαίτερα ειρωνικά ήταν τα σχόλια για τη γυναίκα που ποδοπάτησε μάσκες μιας χρήσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο Σύνταγμα.

Γονείς απειλούν εκπαιδευτικούς – Ανησυχία στους επιστήμονες

Πέραν όμως του κωμικοτραγικού του πράγματος, οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου με αρκετούς πολίτες να αμφισβητούν ευθέως τόσο την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας, όσο και την ύπαρξη του ίδιου του κορωνοϊού προκαλούν πλείστους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στις αρχές.

«Δεχόμαστε απειλητικές επιστολές για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία από ανθρώπους της κατηγορίας που διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής επισημαίνοντας πως οι υπερβολικές αντιδράσεις κατά του μέτρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με θωράκιση του εκπαιδευτικού.

«Απειλούν ότι θα στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους», είπε ακόμη ο κ. Κικινής και εξήγησε: «Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίσει τους εκπαιδευτικούς για να μην έχουν και προβλήματα προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους».

 

«Θεμιτή η στάση των διαμαρτυρόμενων γονέων για τη χρήση της μάσκας, όλες οι απόψεις στη δημοκρατία είναι σεβαστές, όμως αυτή τη στιγμή οι εντολές των λοιμωξιολόγων είναι να τηρηθεί το μέτρο της χρήσης της μάσκας», είπε ακόμη ο κ. Κικινής.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών στο υπουργείο Υγείας, ο εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «Όσον αφορά τα κινήματα αρνητισμού σε διάφορα κομμάτια της πρόληψης, να επισημάνω ότι υπάρχει αρκετή πόλωση και επικοινωνιακά είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή ώστε να πείσουμε τους πολίτες. Εάν ο κόσμος συνεχίσει με την υπομονή αυτή να φοράει μάσκα, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Πάντως θα είναι δύσκολο να αλλάξουν γνώμη όσοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με σκληρό αρνητισμό».

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης 8/9 στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Σύψας σχολίασε σχετικά με τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στα μέτρα κατά του κορωνοϊού: «Ασφαλώς και με ανησυχεί αυτό το κίνημα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι φοβερά επικίνδυνο. Είναι η λεγόμενη επιδημία της παραπληροφόρησης. Είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία του κορωνοϊού με την έννοια ότι είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί την επιδημία και επαυξάνει τις συνέπειές της. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε σωστή πληροφόρηση. Είναι η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στην παραπληροφόρηση», επεσήμανε.

Μόσιαλος: Πρέπει να πείσουμε γονείς και μαθητές

Ο Ηλίας Μόσιαλος από την πλευρά του, σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία» και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να γίνει με διοικητή εντολή. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει στο γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν τα παιδιά, αλλά πως μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην οικογένεια τους. Μάλιστα, προσθέτει πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος επανέλαβε χτες πως ο φανατισμός είναι κακό πράγμα και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τη χρήση μάσκας στο σχολείο.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

Δερμιτζάκης: Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη

Την ανάγκη ελέγχου στην είσοδο του σχολείου για το αν τα παιδιά φορούν ή έχουν μαζί τους μάσκα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο καθώς ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται από τους δασκάλους.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», τόνισε ο καθηγητής και σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΪ σχολίασε και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες γονέων για τη μη χρήστη μάσκας στο σχολείο και ανέφερε ότι δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιος που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

«Πανδημία ήταν η χολέρα, όχι αυτό που ζούμε τώρα»

«Δεν έχουμε δει κανέναν ιό να μην πηγαίνει στα μπουζούκια 20:00-00:00 και μετά να βγαίνει παγανιά. Πανδημία ήταν η χολέρα, η ισπανική χολέρα, όχι αυτό που ζούμε τώρα», αναφέρει μιλώντας στο MEGA η διοργανώτρια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Θεοχαρίδου.

«Αν θέλουν να με κάνουν ηρωίδα στα μάτια του κόσμου και την άλλη φορά αντί για 8.000 να κατέβουν 38, εγώ τους καλώ να με διώξουν ποινικά», συμπληρώνει. «Θα ξανακάνουμε διαμαρτυρία, θα ξανακάνουμε πορεία, γιατί ποντάρουν στον φόβο μας», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στις χρήση των μασκών, η κυρία Θεοχαρίδου αναφέρει: «Αυτή την στιγμή ακυρώνετε τον κ. Σύψα, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον κ. Τσιόδρα που βγήκε και μας είπε ότι η μάσκα είναι επικίνδυνη, πριν από 3 μήνες». «Υπάρχουν οι δηλώσεις. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επί λέξει ότι η μάσκα είναι επικίνδυνη όταν την φοράνε υγιείς. Δεν υπάρχει κανένα κίνημα, είμαι μία μαμά και μαζευτήκαμε άλλοι 8.000 γονείς, ο αριθμός είναι από την αστυνομία. Είμαστε κατά του εμβολίου για τον κορωνοϊό όχι κατά των εμβολίων», είπε.

Ερωτηθείσα για το αν θα στείλει το παιδί της στο σχολείο, ανέφερε: «Θα κάνουμε αποχή, δεν θα στείλουμε καθόλου τα παιδιά στο σχολείο».

newpost.com