Νέα μορφή “αποστολής” της ομογένειας

ΓΝΩΜΗ:  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση, στη σελίδα του Γενικού Γραμματέα κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, στο FB, συνοδευόμενη από την «καθιερωμένη» φωτογραφία, έλεγε: «Υποδέχθηκα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού την πολύ μεγάλη ομογενή καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Γκράβας, που εκπέμπει Ελλάδα και μεταφέρει την ελληνική μουσική σε όλο τον κόσμο και κυρίως στη Λατινική Αμερική, λειτουργώντας πάντα ως γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών τους. Διερευνήσαμε τις δυνατότητες αυτή η γέφυρα να μεγαλώσει και να προβάλει την Ελλάδα σε ένα ακόμη πιο διευρυμένο διεθνές κοινό».

Καμία αντίρρηση ως προς την αξία και το καλλιτεχνικό μέγεθος της Αλεξάνδρας Γκράβας. Επίσης, ουδεμία επιφύλαξη ως προς τη διάθεση προσφοράς στην δισυπόστατη πλέον (έστω και δίχως ακόμη να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος) Γενική Γραμματεία ΔΔΑΕ του κ. Χρυσουλάκη.

Πολλές ενστάσεις, όμως, ως προς την νέα μορφή «αποστολής» της σπουδαίας ελληνίδας καλλιτέχνιδας, αναφορικά με τις «…δυνατότητες αυτή η γέφυρα να μεγαλώσει και να προβάλει την Ελλάδα σε ένα ακόμη πιο διευρυμένο διεθνές κοινό».

Πώς θα γίνει αυτό; Μήπως με πατριωτικές διαλέξεις και ομιλίες της καλλιτέχνιδος; Μήγαρις με τουριστικές της «ατάκες» ανάμεσα στις μουσικές της μελωδίες; Ή με προπαγανδιστικές αναφορές στις ρεκλάμες των συναυλιών της;

Δυστυχώς, κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν.  Άλλη είναι η αποστολή των μελών της Δημόσιας Διπλωματίας και άλλη εκείνη των επωνύμων και ανωνύμων Ομογενών έστω ακόμη και αν κάπου «αχνο – αγγίζονται» ως προς το αποτέλεσμα που παράγουν. Δεν ταυτίζονται, όμως, ως προς τις μεθόδους και τα μέσα.  Το έχουμε ξανα-γράψει: Καλό, χρήσιμο και αξιέπαινο που οι επώνυμοι καλλιτέχνες «διαφημίζουν» με την παρουσία τους και το ταλέντο τους τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, όπου κι αν βρίσκονται. Και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, που το πράττουν  ενσυνειδήτως,  από αυθόρμητη αγάπη προς την γενέτειρα.  Αλλά αυτό, η αγάπη προς την πατρίδα, και οι συνειρμοί που δημιουργούνται μεταξύ του ινδάλματος και των θαυμαστών του, δεν μπορεί να νοηθεί και ως «αποστολή» των καλλιτεχνών, επιστημόνων κ.ο.κ.  Και, μάλιστα, «διευρυμένη»…

Το ίδιο κάνουν φυσιολογικά και οι ανώνυμοι ομογενείς. Παντού, όπου βρεθούν με φίλους, συνεργάτες και γείτονες προωθούν την Ελλάδα, εκθειάζοντας είτε τις φυσικές της καλλονές, είτε τα φρέσκα προϊόντα της είτε το θαυμάσιο κλίμα της. Ας ονομάσουμε, λοιπόν, και αυτή τη φυσική ροπή των αποδήμων μας, «αποστολή» και τους απόδημους «δημόσιους διπλωμάτες»!..

Δεν ευθύνεται γι αυτό ο κ. Χρυσουλάκης. Προσπαθεί με φιλότιμο.  Φταίει ο νέος κυβερνητικός Κανονισμός του ΥΠΕΞ που ΕΠΕΒΑΛΕ, με το «έτσι θέλω» ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ,  τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας. Και, μάλιστα, η πρώτη σε ρόλο ουραγού, αν κρίνει κανείς από την σειρά αναφοράς στον τίτλο που επιλέχτηκε: «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού»… Και ο Γενικός Γραμματέας: «Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού». Και που αυτό, ως φαίνεται,  «δεν αλλάζει» πλέον, προφανώς για λόγους γοήτρου της Κυβέρνησης… Ή του κ. Υπουργού.