Περί δημοκρατίας, πολιτικής και ένστολων στις ΗΠΑ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι αλήθεια ότι η ομογενειακή επικαιρότητα στην Αθήνα των τελευταίων μηνών εστιάστηκε στα ¨καυτά¨ θέματα της ψήφου των Αποδήμων από το εξωτερικό και της συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία. Γύρω από τα θέματα αυτά περιστράφηκε –κατ΄ανάγκη- και η αρθρογραφία μας, αφού από τη φύση τους τα θέματα αυτά αφορούν και εν πολλοίς διαμορφώνουν τις σχέσεις πατρίδας-απόδημου ελληνισμού.

Περιττό να πούμε (αφού οι αναγνώστες μας ήδη έχουν παρακολουθήσει τόσο τη σχετική ειδησιογραφία όσο και την αρθρογραφία μας) ότι και στα δύο αυτά ζητήματα, η επιλεγείσα «πολιτική» της Κυβέρνησης βρίσκει, δυστυχώς και ως μη όφειλε, αντίθετη την πλειοψηφία των εκτός Ελλάδος Ελλήνων.

Βέβαια, αν το πρώτο θέμα (η ψήφος από τον τόπο διαμονής) έχει δυστυχώς «σφραγίσει» αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» το 70% και πλέον των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού, χωρίς να επιδέχεται πλέον αυτό ουδεμία από  τις διαφημιζόμενες δήθεν «αλλαγές» που θα «επέλθουν» από την πρώτη εφαρμογή (!) του νόμου.  Δυστυχώς,  αποσιωπάται το γεγονός ότι για όποια αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, στο νόμο απαιτούνται πάλι τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 και άνω ψήφοι…

Ωστόσο,  το δεύτερο ζήτημα, η συγχώνευση της ΓΓΑΕ τυπικά επιδέχεται κάποιων «αλλαγών» αφού ακόμη δεν έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή. Και εδώ, όμως, η απόφαση είναι πολιτικά ειλημμένη. Η υποβάθμιση της μέχρι χθες ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, δεν «θεραπεύεται» με καλλιτεχνικού τύπου «αψιμαχίες» επί της μαρκίζας…

Κάναμε την εισαγωγή αυτή για να περάσουμε στο κυρίως θέμα της σημερινής στήλης «Γνώμη», που είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Αμερική και οι οποίες, είναι αλήθεια, έχουν εσχάτως «τραυματιστεί» τόσο από την πολιτική ρητορική του Λευκού Οίκου όσο, δυστυχώς και από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» ορισμένων αστυνομικών οργάνων κάποιων Πολιτειών της Αμερικής…

Ελάχιστοι, από τους χιλιάδες αστυνομικούς των ΗΠΑ και σε λίγες Πολιτείες, «τραβούν περίστροφο» με εγκληματική ευκολία σημαδεύοντας ακόμη και άοπλους πολίτες. Ή ασκούν υπέρμετρη βία κατά ανήμπορων να αντιδράσουν πολιτών, με πρόσφατη και την ατυχή περίπτωση του Ελληνα ομογενή George Zapantis (Γιώργος Ζαπάντης) στην Αστόρια. Υπόθεση η οποία παραμένει δικαστικά “ανοικτή” καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και νέα στοιχεία της αστυνομικής βίας εναντίον του ανήμπορου ομογενή.

Τώρα, οι αστυνομικοί του Νιου Χαμσάιρ «πυροβολούν» πολιτικά ομογενή Ομοσπονδιακό Βουλευτή των Δημοκρατικών, τον Κρις Πάππας (Chris Pappas) αποσύροντας την υποστήριξη που είχε προ διετίας από τις αστυνομικές ενώσεις του Νιου Χαμσάιρ, οι οποίες, λόγω της μη ευνοϊκής ρητορικής του Δημοκρατικού Κόμματος προς τους ενστόλους, στράφηκαν τώρα εναντίον του!

«Το 2018 υποστηρίξαμε τον Κρις Πάππας καθώς εμφανιζόταν στην εκστρατεία του ως υποστηρικτής των σωμάτων ασφαλείας. Από τη στιγμή που εξελέγη, ο Πάππας άλλαξε. Ομως, ενόσω οι πολιτικοί σε όλη τη χώρα επιτίθενται στα αστυνομικά μας τμήματα, ο Ματ Μάουερς μας υποστήριξε», αναφέρει η σχετική …αστυνομική ανακοίνωση. (σ.σ.  Ο Ματ Μάουερς (Matt Mowers) είναι ο «εκλεκτός» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ).

Σκέφτεστε να συνέβαινε κάτι ανάλογο στα καθ’ υμάς πολιτικά δρώμενα; Να εξέδιδε ανακοίνωση, π.χ. το Συνδικαλιστικό Όργανο των Αστυνομικών, και  να τάσσονταν υπέρ ή εναντίον συγκεκριμένου κόμματος ή συγκεκριμένων υποψηφίων των κομμάτων;

Αυθαιρεσία; Συνταγματική υπέρβαση; Ή απλώς, άπλετη Δημοκρατία;

Ό,τι από τα τρία και εάν είναι, οι ομογενείς ψηφοφόροι του Νιού Χάμσαϊρ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν τον ομογενή υποψήφιο αδιαφορώντας για τα «εσωτερικά» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.  Άλλωστε κατά τη θητεία του ο Κρις Πάππας έδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να διεισδύει εκλογικά και στα δύο πολιτικά «στρατόπεδα», κάνοντας σωστές πολιτικές επιλογές υπέρ των πολιτών.