“Είναι θέμα πολιτικής ηθικής και ήθους από το πολιτικό πρόσωπο”

Σωτήρης Δελής*

Εδιάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο στην Panhellenic Post του κ. Μαλασπίνα, με τίτλο: “Η Πα.Δ.Ε.Ε. χρηματοδοτεί ταξίδια ομογενών βουλευτών” και οπωσδήποτε με την σειρά μου επιθυμώ να κάνω γνωστό ότι και στην Σουηδία το κοινοβούλιο έχει ιδιαίτερους όρους όσον αφορά εκπροσώπους του σουηδικού λαού στην εκπροσώπηση τους για αλλά θέματα εκτός των εθνικών θεμάτων.

Ήταν και αυτός ο λόγος που δεν μπορούσα να πάρω μέρος στα συμβούλια της Ορθοδοξίας που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ο λόγος εκεί ήταν η ισχυρή παρουσία της Ρωσίας που με κάθε μέσο και μεγάλη σε αριθμό εκπροσώπηση προσπαθούσε να επιτύχει την εξάρτηση του σώματος με στόχο την επιβολή ρωσικών θέσεων, το κοινό καλούμενο καπέλωμα. Στο σημείο αυτό ένα δημοκρατικά εκλεγμένο άτομο σε κοινοβούλιο άλλης χώρας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε κινδύνους να κατηγορηθεί ότι έχει γίνει όχημα “κατασκοπευτικής διπλωματίας” κάτι που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους και εξουδετερώνει την σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του πολιτικού αυτού.

Σέβομαι λοιπόν τις αρχές που οι συνάδελφοι από την Αυστραλία αναφέρονται. Η δημοκρατία απαιτεί για την λειτουργία της διαφάνεια!

Είχα ενδιαφέροντες συζητήσεις στο θέμα αυτό και τις επιπλοκές που μπορούσε να δημιουργήσει με την ηγεσία του κόμματος μου όπως και με τον πρόεδρο της σουηδικής Βουλής.

Είναι θέμα πολιτικής ηθικής και ήθους από το πολιτικό πρόσωπο.

Το λίγο που μπόρεσα από την θέση μου σαν μέλος της σουηδικής Βουλής να προσφέρω στην Πατρίδα, βασίζονταν πάντα σε ευαίσθητες ισορροπίες ώστε  η κοινή γνώμη της Σουηδίας γνώριζε πάντα ότι οι πράξεις μου ήταν σίγουρα πασιφανείς και ότι ουδέποτε υπήρξα ο “χρήσιμος ηλίθιος” της Ελλάδας ή ακόμη να κατηγορηθώ ως ένα είδος “Δούρειου Ίππου” μέσα στην σουηδική διπλωματία και πολιτική.

Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που και ο ίδιος προσωπικά αλλά και η οικογένεια μου δέχτηκε απειλές κατά της ζωής μας από Αλβανικά και Τουρκικά συμφέροντα στην Σουηδία, για τις παρεμβάσεις μου στην Βουλή σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ως γνωστό οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών έχουν μεγάλη παρουσία στη Σουηδία.

Οι ευαίσθητες αυτές ισορροπίες πρέπει πάντα να κρατούνται με στόχο όχι μόνο τον σεβασμό στην Πατρίδα αλλά και στην νέα πατρίδα που μου έδωσε την τιμή και την ευκαιρία να εκπροσωπήσω και που χωρίς αυτή την ευκαιρία και πλατφόρμα ουδέποτε θα μπορούσα να προσφέρω το οσοδήποτε λίγο και στην προσπάθεια ισορροπίας να παραμείνω σεβαστός και όχι αρεστός σαν πολιτικό πρόσωπο.

Είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα ιδεολογίας, θα πρέπει πάντα να βάζει στον πολύπλοκο αυτό λογαριασμό που ακούει στο όνομα ΠΑΔΕΕ και ομογένεια.

* Ο Σωτήρης Δελής είναι πρώην μέλος της Σουηδικής Βουλής και επίτιμο μέλος ΠΑΔΕΕ