“Καυγάς” για την κενή έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ και οι αντίπαλοί του κινητοποιήθηκαν την Κυριακή για μια επική αναμέτρηση σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακόμη και όταν το έθνος ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη της δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg) σε μια υπαίθρια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της πανδημικής εποχής.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου να επιβεβαιώσει την αντικατάσταση της εκλιπούσης δικαστού πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έθεσε τους νομοθέτες σε μια πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους σε μια εποχή που το Κογκρέσο έχει ήδη σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του, όπως δαπάνες λογαριασμών για να διατηρήσει την κυβέρνηση ανοιχτή την επόμενη εβδομάδα και ένα καθηλωμένο πακέτο ανακούφισης από τον κορωνοϊό για να βοηθήσει εκατομμύρια Αμερικανούς που έμειναν άνεργοι από την πανδημία που σκότωσε σχεδόν 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυστυχώς υπό την προοπτική μιας τέτοιας εκρηκτικής πτώσης, ο κ. Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν υποψήφιο ήδη από την Τρίτη με την ελπίδα να πιέσει τη Γερουσία να επικυρώσει την επιλογή του προτού οι ψηφοφόροι αποφασίσουν εάν θα του δώσουν δεύτερη θητεία και μίλησε πολλές φορές με τον γερουσιαστή Μιτ ΜακΚόν, ηγέτη της πλειοψηφίας.

 

Αssociated Press

Η εκλιπούσα δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg). (AP Photo/Craig Fritz, File)

 

Ακόμα και όταν μία μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής επιβεβαίωσε την Κυριακή, την αντίθεσή του σε ένα τόσο επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα (πληροφορίες σε παρακάτω θέμα), άλλοι όπως ο γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ (Lamar Alexander) από το Τενεσί μπήκε στην ουρά των πρόθυμων και φάνηκε όλο και πιο πιθανό ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να πάρει τις ψήφους για να προχωρήσει, αν και υπήρχαν ακόμη λίγες φωνές να ακουστούν.

Ο πολιτικός ελιγμός πραγματοποιήθηκε ακόμη και όταν το έθνος πενθούσε τη δικαστή Γκίνσμπεργκ, πρωταθλήτρια των δικαιωμάτων των γυναικών και ηρωίδα της Αριστεράς, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών την Παρασκευή το βράδυ.

Οι θαυμαστές συνέχισαν να συρρέουν στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφήνοντας λουλούδια, κεριά, πινακίδες, μπροστινές σελίδες εφημερίδων και φωτογραφίες της γυναίκας που αργά στη ζωή της χαρακτηρίστηκε ως η Περιβόητη R.B.G. από τους θαυμαστές της.

Η σορός μπορεί να κείται στο δικαστήριο για δύο ημέρες, με μια τελετή εκεί ενδεχομένως να ξεκινήσει την Τρίτη ακολουθούμενη από μια υπαίθρια εκδήλωση, αφήνοντας ασαφές εάν ο Πρόεδρος θα περιμένει να ανακοινώσει την επιλεγμένη αντικατάστασή της μετά από αυτό.

Ο θάνατος της δικαστού Γκίνσμπεργκ εξαπέλυσε ένα κύμα συγκέντρωσης χρημάτων και από τα δύο κόμματα, ιδίως μεταξύ των φιλελεύθερων, που έριξαν 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω του ActBlue, του ιστότοπου επεξεργασίας δωρεών, το μεσημέρι της Κυριακής. Από την άλλη η ομάδα εκστρατείας του Τραμπ ξεκίνησε να πουλάει φανελάκια με το σύνθημα «Γεμίστε αυτή τη Θέση», βασισμένο σε αυτό που ακούστηκε σε προεκλογική εκδήλωση του Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, καταδίκασε την Κυριακή την απόφαση του κ. Τραμπ να προχωρήσει με υποψηφιότητα και κάλεσε τους λίγους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας να σταματήσουν τον Πρόεδρο να κάνει ισόβιους διορισμούς που θα αλλάξουν την ισορροπία εξουσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του έθνους χωρίς να περιμένουν να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που πέθανε την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία της 3ης Νοεμβρίου επιβάλλοντας αυτόν τον διορισμό μέσω της Γερουσίας αποτελεί «άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια.

«Η φωνή των ψηφοφόρων αυτής της χώρας πρέπει να ακουστεί (…) είναι εκείνοι για τους οποίους το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να αποφασίσουν ποιος έχει την εξουσία να κάνει αυτόν τον διορισμό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Reuters/Ipsos», πολλοί Αμερικανοί είναι αντίθετοι με το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 62% των ενηλίκων Αμερικανών συμφωνούν ότι το κενό πρέπει να πληρωθεί από τον νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 23% δεν συμφωνούν και οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη.

Οκτώ στους 10 Δημοκρατικούς και 5 στους 10 Ρεπουμπλικανούς συμφωνούν ότι ο διορισμός πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Πηγή:ekirikas.com