Παγκόσμια Οργάνωση Εκπαιδευτικών Ελληνικής Γλώσσας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Tην ίδρυση μιας Παγκόσμιας Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της Ελληνικής Γλώσσας και φορέων του Ελληνικού Πολιτισμού, που με χρηματοδότηση χορηγών – εθνικών ευεργετών θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει «στην στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη», προτείνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, με επιστολή της προς την Πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα Στέλλα Κοκόλη.

Αποστολή μιας τέτοιας παγκόσμιας Οργάνωσης για τη Γλώσσα θα είναι, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας, «προγράμματα με ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών, διαγωνισμοί, φεστιβάλ, φόρουμ, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς ειδικά για αυτούς που η Ελληνική δεν είναι μητρική τους γλώσσα, χρηματικά βραβεία και υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές που αριστεύουν στην εκμάθηση των ελληνικών».

Την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα αλλά και την ευθύνη της διοίκησής του, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας καλεί να την αναλάβει η Στέλλα Κοκόλη, «έχοντας την στήριξη και την αρωγή όλων μας».

Η πρόταση αυτή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, φέρει την υπογραφή της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας και Υπεύθυνης του Τμήματος εκπαίδευσης της Ο.Ε.Σ.Ο. κας Ελένης Ντόμπρα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

<<Μαριούπολη, 22/09/2020

αριθ. πρ. 45

Προς: Πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα Στέλλα Κοκόλη

Καλημέρα, αγαπητή κυρία Κοκόλη,

Εκ’ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας ακόμα μια φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να λάβω μέρος και στην τρίτη τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Απόδημου ελληνισμού». Όπως έχει δείξει η πρακτική, τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Ευτυχώς που ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής προόδου και έστω με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γνωριστούμε, να πούμε για τα πρόβλημα και τις ανάγκες μας στον εκπαιδευτικό τομέα οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και τη νοοτροπία της κοινωνίας, φυσικά και είναι διαφορετικές, αλλά το σημαντικότερο πράγμα που μας ενώνει όλους είναι η αγάπη προς κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού και η επιθυμία να διαδώσουμε, ο καθένας μας στη χώρα του, την ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κουλτούρας, της σκέψης και των αξιών του πολιτισμού αυτού.

Καθοδηγούμενη από αυτές τις σκέψεις και με διάθεση ορισμένα από τα οράματα που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης να υλοποιηθούν στην πράξη, θεωρώ ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου φορέα, επιφορτισμένου με την στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Για να κρατήσουμε στις χώρες μας ζωντανό τον ελληνισμό χρειαζόμαστε υλοποίηση διαφόρων διεθνών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που θα αυξάνουν το ενδιαφέρον της νεότερης γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινωνίας στη μελέτη και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας (προγράμματα με ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών, διαγωνισμοί, φεστιβάλ, φόρουμ, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς ειδικά για αυτούς που η Ελληνική δεν είναι μητρική τους γλώσσα, χρηματικά βραβεία και υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές που αριστεύουν στην εκμάθηση των ελληνικών κτλ.)

Η υλοποίηση όλων αυτών των έργων θέλει την ίδρυση μιας δραστήριας Παγκόσμιας Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της Ελληνικής Γλώσσας και φορέων του Ελληνικού Πολιτισμού, που με χρηματοδότηση χορηγών – εθνικών ευεργετών θα έχει τη δυνατότητα να Μαριούπολη, 22/09/2020 αριθ. πρ. 45 Προς: Πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα Στέλλα Κοκόλη πραγματοποιήσει αυτά και πολλά άλλα έργα, να συμβάλλει στη λύση των περισσότερων προβλημάτων μας, να βοηθήσει στην εφαρμογή των ιδεών μας, έχοντας την στήριξη και την αρωγή όλων μας.

Ακούγοντάς σας να μιλάτε για όλα αυτά τα θέματα με το πάθος της αγάπης σας για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και την νηφαλιότητα ενός πραγματικού επαγγελματία κατάλαβα, ότι εσείς είστε το ιδανικότερο άτομο για να αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα αλλά και να επιφορτιστεί με την ευθύνη της διοίκησής του.

Η γνώση, η ευαισθησία και το κύρος σας, αγαπητή κυρία Κοκόλη, είναι συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού εγχειρήματος. Εκτιμώ ότι εάν μια τέτοια πρωτοβουλία σχεδιαστεί και ανακοινωθεί από εσάς, θα βρει υποστήριξη απ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του απόδημου ελληνισμού.

Ελπίζω στην ανταπόκρισή σας στην παρούσα πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Με εξαιρετική τιμή,

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας,

Υπεύθυνη Τμήματος εκπαίδευσης της Ο.Ε.Σ.Ο.

Ελένη Ντόμπρα>>

Φωτογραφία αρχείου