Συμφώνησαν έναρξη Διερευνητικών Επαφών

Με ανακοίνωση 16 λέξεων έγινε γνωστό ότι αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής του νέου γύρου, εάν δηλαδή η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορονοϊού.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα η τουρκική προεδρία, έπειτα από τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο Σαρλ Μισέλ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές για να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Επικοινωνιών, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Βάσει των όσων αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αμοιβαία μέτρα για να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, ο «σουλτάνος» φέρεται να είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Γερμανίας για διαμεσολάβηση για να σπεύσει στη συνέχεια, μάλλον προκλητικά, να πει ότι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από δω και στο εξής θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μια περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές αποφάσεις.

Σε επίπεδο συμβούλων η προετοιμασία

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης Μισέλ, Μέρκελ, Ερντογάν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα Καγκελάριος είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «μίλησαν για διάφορα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας». Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μισέλ υποστήριξε πως στην τηλεδιάσκεψη συζήτησαν επίσης «για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό θα προετοιμαστεί περαιτέρω σε επίπεδο συμβούλων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τρίτη το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μακρόν και Ερντογάν είχαν σήμερα την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Νέα τουρκική αντί -Navtex

Την ίδια ώρα πάντως, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν, καθώς με αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά απόαντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. Να σημειωθεί ότι η τουρκική ηγεσία θέτει συνεχώς το τελευταίο διάστημα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

enikos.gr