Απεβίωσε στα 93 της η θρυλική ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό

Η «μούσα των υπαρξιστών», η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

«Η Ζιλιέτ Γκρεκό έσβησε αυτήν την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, περιστοιχισμένη από τους δικούς της ανθρώπους στο πολυαγαπημένο σπίτι της, στο Ραματουέλ» της νοτιοανατολικής Γαλλίας. «Η ζωή της ήταν έξω από τα συνηθισμένα», ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή η οικογένεια.
Ο Ζαν Πολ Σαρτρ έγραψε το πρώτο τραγούδι της Γκρεκό

Γεννήθηκε στις 7 Φλεβάρη του 1927 στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας και ξεκίνησε να τραγουδά στην Όπερα του Παρισιού σε ηλικία, μόλις 13 ετών. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ανατρέψει τα σχέδιά της και η ίδια θα καταλήξει στη φυλακή. Απελευθερώθηκε το 1942 και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της διαδρομή στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Γνώρισε τον Ζαν Πολ Σαρτρ σε ένα μπιστρό της οδού Ντοφίν όπου τραγουδούσε τα βράδια.

Ο Σαρτρ έγραψε τους στίχους του πρώτου τραγουδιού που ηχογράφησε, με τίτλο «La Rue des Blancs-Manteauc». Ύψωσε το καλλιτεχνικό της ανάστημα ενάντια στην θανατική ποινή και τις εκτελέσεις. Το 1949 γνώρισε τον θρύλο της τζαζ Μάιλς Ντέιβις και ανάμεσά τους γεννήθηκε ένα ερωτικό ειδύλλιο.

Έκανε δύο γάμους, έναν το 1953 με τον ηθοποιό Φιλίπ Λεμέρ, με τον οποίο χώρισε τρία χρόνια αργότερα και τον δεύτερο με τον Ζεράρ Τζουανέ, με τον οποίο έζησαν ως το 2018, όταν και εκείνος απεβίωσε. Η Ζιλιέτ Γκρεκό είχε μία κόρη, την Λοράνς – Μαρί, η οποία πέθανε το 2016, αφότου αρρώστησε με καρκίνο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-apebiose-93-tragoydistria-ziliet-gkreko