Για Αιγαίο, Μεσόγειο, Πατριαρχείο, Χάλκη και Αγία Σοφία συζήτησαν Ελπιδοφόρος – Πομπέο

Νέα Υόρκη.- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε στις 9 το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συζήτησαν τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο γενικότερα λόγω της προκλητικής τακτικής της Τουρκίας. Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση έγραψε τα εξής: «Ευχαριστώ τον @SecPompeo που άκουσε πρόθυμα τις ανησυχίες μας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στη Μεσόγειο, και την Αγ. Σοφία. Ζητάμε οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας».

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο κ. Πομπέο είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι χαίρεται που μεταβαίνει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Αμερική είναι υπέρ της ειρηνικής λύσης και όχι υπό κλίμα απειλών. Ο κ. Πομπέο έδειξε επίσης ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τονίζεται ότι αναφέρθηκαν επίσης σε γενικότερα ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας, τα οποία έχουν και εκκλησιαστικές διαστάσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η συνάντηση έγινε λίγες μόλις μέρες πριν την μετάβαση του κ. Πομπέο στην Ελλάδα. Ακόμα, τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω ταξιδιού του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί για γεύμα με την πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Εξ’ άλλου η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Mike Pompeo (Μάικ Πομπέο), προκειμένου να συζητήσουν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια, καθώς και για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: ‘Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo για τη σημερινή μας συνάντηση. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη θλίψη όλης της Ομογένειας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία της Ομογένειας για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών την υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και προς την ελληνική κοινότητα και όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Επιθυμούμε να συνεχιστεί το έργο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, για την οικοδόμηση ενός διαλόγου χωρίς απειλές εκ μέρους της Τουρκίας και για την καλλιέργεια ειρηνικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή:ekirikas.com