Η «Ιστορία του στρατιώτη»

Ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η «Ιστορία του στρατιώτη» του Ίγκορ Στραβίνσκι, από τις σημαντικότερες μορφές της ρωσικής μουσικής, ανεβαίνει στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία και μετάφραση του συγγραφέα και σκηνοθέτη Χριστόφορου Χριστοφή.

Την εικαστική επιμέλεια και τα κοστούμια υπογράφει η Εριέττα Βορδώνη και τη χορογραφία η Έρση Πήττα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κατερίνα Διδασκάλου (Αφηγήτρια), Γιώργος Χρανιώτης (Διάβολος), Παναγιώτης Γεωργούλας (Στρατιώτης) και Ελισάβετ Δελάκα (Πριγκίπισσα).

Τους πλαισιώνει μουσικό σύνολο που διευθύνει ο γνωστός μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός.

Συμμετέχουν οι σολίστ: Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαράλαμπος Παζαρούλας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Τζέκος (κλαρινέτο), Ρέα Πικίου (φαγκότο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Κωνσταντίνος Αυγερινός (τρομπόνι) και Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά).

Το βιολί στα χέρια του διαβόλου και ο λιποτάκτης

Το διάσημο εξπρεσιονιστικό έργο του Στραβίνσκι βασίζεται σε κείμενο του ελβετού συγγραφέα και ποιητή Σαρλ Φερντινάν Ραμίζ «Η ιστορία του στρατιώτη» (1918) ολοκληρώνεται στο αποκορύφωμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βασίζεται σε μια υπόθεση μεφιστοφελική εμπνευσμένη από έναν λαϊκό ρωσικό μύθο, ο οποίος μιλά για ένα βιολί στα χέρια του διαβόλου και για έναν λιποτάκτη στρατιώτη που έχει πλανηθεί με τίμημα την ψυχή του.

Ο Ραμίζ αναπλάθει με ευφυή τρόπο τη γνωστή ιστορία του Φάουστ, στην οποία προσθέτει την παράμετρο της αφέλειας, ενώ ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας: οι βουλές των θεών δεν επηρεάζονται από τις δικαιολογίες των θνητών και πρέπει πάντα να εκπληρώνονται.

Τιμές εισιτηρίων:

12 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 18 €

Eισιτήρια  210 72 82 333, megaron.gr  και σε όλα τα καταστήματα Public.

Πληροφορίες 210 72 82 333.

Το πρόγραμμα είναι πιθανόν να τροποποιηθεί λόγω υγειονομικών κανονισμών.

Ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, στα μέτρα προστασίας και στις οδηγίες σχετικά με την προσέλευσή σας στο megaron.gr.

Huffingtonpost.gr