Πομπέο: Μόνιμα η πλωτή βάση Hershel “Woody” Williams στην Σούδα

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του στην χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

Παράλληλα, ο κ. Πομπέο ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους και γίνονται πιο ισχυρές το οποίο είναι εμφανές από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ενώ σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ της Αμερικής ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο.

«Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας ειμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και τη στρατιωτική ηγεσία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για την προμήθεια αερίου, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/pompeo-monima-i-ploti-vasi-hershel-woody-williams-stin-souda
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram