Περί Κοροναϊού, Μέτρων, αριθμού Κρουσμάτων και Ελλήνων πολιτών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κάποτε συμβαίνει και αυτό.  Μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ δύο φίλων, διαδικτυακά, να συνθέσει μία εικόνα που να αποδίδει μία κοινή αντίληψη, που με την καταγραφή της εδώ, σήμερα, συνιστά την άποψη της Panhellenic Post στο καυτό  θέμα του Κοροναίου, των μέτρων και της εφαρμογής τους από τους πολίτες.

Το ερέθισμα μας το έδωσε το μήνυμα του καλού φίλου και διαχειριστή του «Εδώ Αλεξάνδρεια» Γιώργου Δήμα. Μας έγραψε χθες:

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Απριλίου 2020 ήταν παράδειγμα προς μίμηση, λαμβάνοντας εύσημα από όλο τον κόσμο αφού, μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση από τον Μάρτιο 2020 καταφέραμε να έχουμε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων -και νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και θανάτους.
-Σήμερα είμαστε στο “κόκκινο”
-LOCK DOWN λοιπόν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ χωρίς άλλη σκέψη η ανοχή».

Σε απάντηση στο μήνυμά του, του γράψαμε τη δική μας άποψη, που έχει ως εξής:  

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, Γιώργο!  (Η Πρώτη φροντίς το πρωϊ και η τελευταία το βράδυ!)

Όλοι ανησυχούμε. Και περισσότερο εγώ που κάθε μέρα πρέπει να παίρνω με τη σειρά, το Λεωφορείο (μέχρι τον Ηλεκτρικό) τον Ηλεκτρικό (μέχρι την Ομόνοια) και το ΜΕΤΡΟ (μέχρι το Πανεπιστήμιο) για να πάω στην εργασία μου.

Λοιπόν, αν ψάχνεις να βρεις τι φταίει που χάθηκαν οι μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων και πλέον έχουμε τριψήφιους και οσονούπω και τετραψήφιους (πολύ φοβάμαι) η απάντηση είναι μία: Φταίνε οι απείθαρχοι Έλληνες. Βρήκαν ελευθερία μετά το “λοκ-ντάουν” και με την ευκαιρία του θέρους, ξεσάλωσαν!

Ιδού ορισμένα, μόνον, από τα άφθονα παραδείγματα που υπάρχουν:

*Ξεχύθηκαν στις παραλίες σαν τον παλιό καλό καιρό, πατείς με πατώ σε!

*Οι νέοι,  σκαρώνουν υπαίθρια (ή ακόμη και σε κλειστούς χώρους) πολυάνθρωπα πάρτι,  σαν να μην υπάρχει ο κοροναϊός.

*Τα ζευγάρια στήνουν  γάμους με εκατοντάδες προσκεκλημένους, λες και  όλα να είναι μια χαρά.

*Κάνουν κηδείες με 100 και διακόσια άτομα αντί για 20.

*Από όσους φοράνε μάσκα, οι μισοί τις έχουν κάτω από τη μύτη ή για να στολίζουν το πηγούνι τους.

*Σου απλώνουν το χέρι για χαιρετισμό λες και ποτέ δεν άκουσαν για τον Κοροναϊό.

*Προπαγανδίζουν ορισμένοι ότι όλα περί Κοροναϊού είναι δήθεν ψέματα και κόλπα των πολυεθνικών και η “άμαθη” τηλεόραση αναμεταδίδει τις ανοησίες τους στα δελτία ειδήσεων!

*Οι μαθητές κάνουν καταλήψεις στα σχολεία ενώ δημιουργήθηκε και “κίνημα”  κατά της χρήσης μάσκας από τα παιδιά (!) ή για λιγότερους μαθητές στις αίθουσες (προφανώς για να μην φοράνε μάσκα!)

*Ταξιδεύουν με τα ΜΜΜ και ΔΕΝ σέβονται καμία απαγόρευση.  Στριμώχνονται όρθιοι, κάθονται στα καθίσματα που δεν επιτρέπεται να κάθεσαι, και επιπλέον, ορισμένοι δεν φοράνε ούτε μάσκα!

*Οι πολλοί σνομπάρουν τα μέτρα ασφαλείας, από χόμπι.

Αν δεν φτάνουν αυτά, για να εξηγήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της όλης κατάστασης (κρούσματα, διασωληνωμένοι κλπ.,  μπορώ να σου παραθέσω άλλα τόσα και περισσότερα.

Όπως προτείνεις, λοιπόν:

LOCKDOWN!

Γιατί οι Έλληνες, μόνον αν τους κλείσεις στα σπίτια τους,  τότε μόνον κάθονται ήσυχοι και πέφτουν τα κρούσματα…

Το ερώτημα, Γιώργο, είναι τούτο: Τι κόστος θα πληρώσει πάλι η Οικονομία από ένα νέο  lock down;  Πώς θα το αντέξει η χώρα;

Λίγη ώρα αργότερα, ήλθε η ανταπάντηση του φίλου μου:

«Εχεις απόλυτο δίκιο,

Την ίδια άποψη έχω και εγώ  σχετικά με το “ξεσάλωμα” των Ελλήνων και όσα άλλα παραθέτεις.

-Μόνο με πρόστιμα καταλαβαίνουν.

-Η Κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει μεταξύ οικονομικών επιπτώσεων από ένα “Λοκ Νταουν” -και έξοδα για τους ασθενείς που κόλλησαν το φονικό μικρόβιο και αποτελούν κίνδυνο για άλλους συμπολίτες μας.

-Τουλάχιστον να επιβάλουν την χρήση μάσκας ακόμα και στους δρόμους με πρόστιμο αν βρεθεί κάποιος χωρίς μάσκα – είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιείται στην Άπω Ανατολή  (Κίνα-Κορέα- Ταιβάν- Σιγκαπούρη κλπ)

-Φωνάζαμε για μάσκες εγώ και εσύ από τον περασμένο Φεβρουάριο-Μάρτιο όταν ο Τσιόδρας έλεγε  ” μάσκες μόνο στους νοσούντες”!  Λες και δεν ήξερε ότι υπάρχουν άνθρωποι με κοροναϊο και δεν το γνώριζαν…

Είμαστε στην Ελλάδα για λίγο -Ήρθαμε πριν λίγες ήμερες-  και με αυτά που είδα στους δρόμους και τα λεωφορεία “έφριξα” πραγματικά –  Ένας ηλικιωμένος επιβάτης σε λεωφορείο θέλησε σώνει και καλά να καθίσει στο διπλανό κάθισμα από έμενα και όταν του είπα όχι μου επιτέθηκε φραστικά  ενώ στο λεωφορείο οι επιβάτες ήταν ο ένας πάνω στον άλλο (040 Αθήνα-Πειραιά).

Ας κάνουν λοιπόν ένα Lock down για ένα μήνα και στο μεταξύ κάθε περιφέρεια να κάνει τεστ σε όλα τα σπίτια και οίκους ευγηρίας κλπ. ώστε να εντοπιστούν οι φορείς και να απομονωθούν.

Επίλογος

Θα προσθέσουμε, για επίλογο, την απορία έμπειρου ομογενή που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα:

-«Καλά», μας έλεγε, «είναι δυνατόν με τόσα κρούσματα να μην υπάρχει επαρκής αστυνόμευση παντού και ιδιαίτερα στα ΜΜΜ;»