Εφορία : Ανάσα σε όσους χρωστάνε και χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό

Τη βεντάλια των ρυθμίσεων για την πληρωμή των χρεών προς την Εφορία σε πολλές δόσεις ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει όσους πλήττονται από την πανδημία και αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας. Παράλληλα δίνει δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες να εναχθούν στη ρύθμιση ή στις ρυθμίσεις που έχασαν καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν περιλαμβάνει καμία νέα ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές που έχουν γεννηθεί μετά το lockdown, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Για την εξόφληση των οφειλών αυτών και για κάθε νέα οφειλή προς την Εφορία οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την κρίση της πανδημίας μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει 24 δόσεις για την εξόφληση των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Το οικονομικό επιτελείο, υπό τον φόβο μιας μεγάλης έκρηξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία τους επόμενους μήνες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, επιλέγει την αύξηση των δόσεων εξόφλησης των χρεών της καραντίνας και την επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που έχασαν.

Ετσι, όσοι συσσώρευσαν χρέη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020 θα μπορούν να τα αποπληρώσουν από τον Μάιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Οσοι έχασαν ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια ενώ για τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων. Οσοι έχασαν ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Και όσοι έχουν οφειλές από δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να τα αποπληρώσουν σε 120 δόσεις. Πιο συγκεκριμένα το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων των οφειλών προς την Εφορία μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα διαμορφώνεται ως εξής:

1      Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που έχασαν ρυθμίσεις (100 ή 120 δόσεις, πάγια ρύθμιση). Αναβιώνει η προϋπάρχουσα ρύθμιση για όσους επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020. Ολοι όσοι πλήττονται και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την πανδημία, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που εντάθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε 24 δόσεις και πλήρωσε 4 δόσεις έως και τον Μάιο και από τον Ιούνιο σταμάτησε να πληρώνει δόσεις. Τώρα θα μπορεί να επανενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 24 δόσεων, πληρώνοντας τη δόση που αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, όπως προέβλεπε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε αρχικά. Οι δόσεις των τεσσάρων μηνών που δεν πληρώθηκαν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020, θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου και οι συνολικές δόσεις της ρύθμισης θα αυξηθούν από 24 σε 28. Ετσι, η αποπληρωμή του χρέους του αντί να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022 θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022.

2     Νέα ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

3     Πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων. Ολοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

4     Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή: in.gr