Άνοιξε διάλογος για την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιστολή, από τον Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής κ. Γιώργο Αγγελόπουλο λάβαμε στο e mail μας. Το περιέχομενο της επιστολής αφορά το θέμα που άνοιξε πρόσφατα με άρθρο του σε αθηναϊκή εφημερίδα,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.  Ο κ. Παπαστεργιάδης στο άρθρο του, υποστήριζε ότι “το ΣΑΕ είναι νεκρό” και ζητούσε “να δημιουργηθεί ένας φορέας με την ονομασία «Diaspora Now». Θα αντικαταστήσει το ΣΑΕ και θα αποτελείται από οργανισμούς που εκπροσωπούν όλες τις πτυχές της ομογένειας, όπως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη φροντίδα ηλικιωμένων, τον αθλητισμό και την πρόνοια“.

Η απάντηση του έμπειρου περί τα ομογενειακά κοινά και, με πολύχρονη ενασχόληση από τη θέση του Συντονιστή στο ΣΑΕ Αυστραλίας,  κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, στην πρόταση του συμπολίτη και συμπατριώτη του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Παπαστεργιάδη, ακολουθεί.

Εκείνο που, στο σημείο αυτό, θέλει να σημειώσει η Panhellenic Post, -η οποία διατηρεί τη δική της γνώμη για το όλο πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την ομογένεια διεθνώς και την οποία θα εκθέσει εν καιρώ-  είναι πως θα αποτελέσει πραγματικά “ευλογία Θεού” να ανοίξει ένας εποικοδομητικός, ευπρεπής διάλογος σε επίπεδο ομογενειακών παραγόντων, αλλά και απλών ομογενών, για το  μείζον ζήτημα της εκπροσώπησης της ομογένειας στην Ελλάδα και Παγκοσμίως. Η Panhellenic Post θα έχει διάπλατα ανοικτές τις στήλες της σε ΟΛΕΣ τις απόψεις, χωρίς καμία απολύτως δική της παρέμβαση στα γραφόμενα των επιστολογράφων.

Ακολουθεί η επιστολή του του κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, με τίτλο:

Το ΣΑΕ είναι συντονιστικό και όχι ηγεμονικό όργανο της Ομογένειας

Αναγκαιότητα η ανασυγκρότησή του

<<Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Έχω να παρατηρήσω και να αντιπαραθέσω από μέρους του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής  τα ακόλουθα, Σχετικά με τις απόψεις του κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη  προέδρου  της  Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Το ΣΑΕ ως θεσμικό όργανο δεν επιβλήθηκε ποτέ στην ομογένεια. Διαχρονικά, ξεπήδησε από τις οργανώσεις της  ομογένειας  και, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία  αποτέλεσε το αντιπροσωπευτικό όργανό της  και τον συνδετικό της κρίκο  με το μητροπολιτικό κέντρο αλλά και τον απανταχού Ελληνισμό μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες .

Το 1995, το ΣΑΕ ξεκίνησε με το σχέδιο νόμου της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιπροσώπευση των αποδήμων γεγονός  που κινητοποίησε τη διασπορά να συμμετάσχει ενεργά στο θέμα της αντιπροσώπευσης πάντοτε μέσα από δημοκρατικό  διάλογο και συνεννόηση.

Συνεπώς, διαφωνώ με την ολική απαξίωση του έργου του ΣΑΕ και των προσπαθειών που έγιναν τότε, όπως επιχειρείται από τον κ, Παπαστεργιάδη. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΣΑΕ, σε μεγάλο βαθμό, αξιοποίησε αποτελεσματικά τον γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό του ρόλο, σχετικά με την καταγραφή και προβολή των προβλημάτων και των αιτημάτων που απασχολούσαν  τις ομογενειακές οργανώσεις  και την ελληνική διασπορά, σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφαίρεται στο ΣΑΕ.

Αυτό που επιθυμούσαμε να πραγματοποιηθεί ήταν να φανεί πιο δυναμικά ο διεκδικητικός μας ρόλος. Επιθυμούσαμε δηλαδή να πιέσουμε, με καλή πίστη πάντοτε, την ελληνική Πολιτεία, προκειμένου δώσει απαντήσεις και να προχωρήσει στην επίλυση των αιτημάτων μας.

Εκεί επιχειρήσαμε να επικεντρώνουμε πάντα τις προσπάθειές μας: πώς θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε αποτελεσματικά το Εθνικό Κέντρο και όχι να επιβάλλουμε την οργάνωσή του ΣΑΕ για ηγετικό ρόλο επί της Διασποράς.

‘Όμως η αδυναμία του τότε νόμου περιόριζε αυτόν το συγκεκριμένο ρόλο, καθώς δεν μας έδινε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πρακτικούς και αναγκαίους στόχους, που θα ωφελούσαν την Ομογένεια και θα καθιστούσαν το ΣΑΕ οικονομικά ανεξάρτητο.

Η συμβολή και το έργο του ΣΑΕ έδρασε καταλυτικά στην Ομογένεια και πολλοί στόχοι επετεύχθησαν τόσο για την Νεολαία, την Παιδεία, τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, την οργάνωση και λειτουργία των Δικτύων, όσο και για την επίλυση πολλών ουσιαστικών προβλημάτων που απασχολούσαν τις Κοινότητες και τις Ομοσπονδίες. Καθοριστική επίσης υπήρξε η συμβολή του ΣΑΕ στην τροποποίηση νόμων, όπως στην μείωση της στρατιωτικής θητείας, το συνταξιοδοτικό, την ιθαγένεια των παλιννοστούντων ομογενών και σε άλλα υπαρκτά ζητήματα.

Βέβαια υπήρξαν αρκετά οργανωτικά προβλήματα  που εμείς πρώτοι είχαμε επισημάνει και γι΄ αυτό  το λόγο είχαμε εντατικά ασχοληθεί, για αρκετό χρονικό διάστημα, για την αλλαγή του νόμου σχετικά με την Οργάνωση και Λειτουργία του και την ανάγκη προσαρμογής του στα νέα δεδομένα.

Η απουσία διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας από το κράτος ήταν η αχίλλειος πτέρνα του θεσμικού αυτού οργάνου. Τελικά αντί να συνδράμει η πολιτεία στην αλλαγή όλων αυτών των αδυναμιών, αποφάσισε την αδρανοποίηση ολόκληρου του οργανισμού με αποτέλεσμα να αφήσει χωρίς καμία ενιαία εκπροσώπηση τον απόδημο ελληνισμό.

Το  ΣΑΕ μπορούμε να πούμε ότι, είχε τη βούληση και τη  δυνατότητα να αλλάξει την δομή του Απόδημου Ελληνισμού, να τον ανεξαρτητοπήσει από το κατεστημένο της Ελληνικής Πολιτείας, γεγονός το οποίο ίσως αυτό να τρόμαξε τον τότε  πολιτικό κόσμο με αποτέλεσμα να το βάλει στο «ψυγείο».

Επίσης δεν πρέπει να αποσιωπάται, η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή κατόπιν πολύχρονων και επίμονων ενεργειών του ΣΑΕ,  στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Εάν εισακουόταν η ενδελεχώς τεκμηριωμένη άποψη του ΣΑΕ, θα ψήφιζε το 95% του Απόδημου Ελληνισμού και όχι το 10%  που θα ψηφίσει τώρα, στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τον  μύθο που επικρατεί για την «μεγάλη» οικονομική επιβάρυνση που υπέστη το κράτος για το ΣΑΕ ας μου επιτραπεί να πω τα ακόλουθα.

Ποτέ δεν υπήρξε καμιά ταμειακή επιβάρυνση του γενικού κρατικού προϋπολογισμού αποκλειστικά και μόνο για  το ΣΑΕ. Η χρηματοδότηση  από το ελληνικό κράτος αφορούσε κυρίως κάποιες δραστηριότητες ομογενειακών  οργανώσεων και οργανισμών του Απανταχού Ελληνισμού, καθώς  και τον ευρύτερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων του  Απόδημου Ελληνισμού ανά την υφήλιο.

Μπορεί πραγματικά να έγιναν κάποιες υπερβολές στα συνέδρια, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε στις διάφορες πόλεις του κόσμου, στις ημερίδες και στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά αυτό οφειλόταν στην επιμονή και παρέμβαση των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παρόλα αυτά, η μεγάλη συμμετοχή στα συνέδρια  ανέδειξε τον δυναμισμό και τον διακαή πόθο του Έλληνα της Διασποράς για μια συνεχή επαφή με την μητρόπολη.

Όσον αφορά την περιφέρεια μας, το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής έκανε πολλές εισηγήσεις για να μειωθεί το κόστος και πολλές από αυτές εισακουστήκαν. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣΑΕ Ωκεάνιας και Άπω Ανατολής  συνεχίζει και λειτουργεί για πάνω από μια δεκαετία  χωρίς καμία  ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση και σε  αυτό το διάστημα έχει οργανώσει με τη συμπαράσταση της Ομογένειας και με μεγάλη επιτυχία τους Πανελλήνιους Αγώνες Ωκεανίας  σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας. Τονίζω μάλιστα εδώ ότι ο ίδιος ο κος Παπαστεργιάδης  ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στη διοργάνωση της Μελβούρνης.

Επιπλέον, υπό την αρωγή του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής λειτουργεί από το 2007, το Ομογενειακό Ταμείο Εκτάκτων  Αναγκών (ΟΤΕΑ) το οποίο έχει συνδράμει  οικονομικά,  σε συνεργασία  με ομογενειακούς Οργανισμούς και όχι μόνο, συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας  που  έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημύρες, πυρκαγιές   στην Ελλάδα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Κύπρο.

 Ο ισχυρισμός  ότι η αιτία της αποτυχίας του ΣΑΕ ήταν η αδιαφορία για τις δημοκρατικές διαδικασίες και την αντικειμενική εκπροσώπηση της ομογένειας απέχει πολύ από την αλήθεια.

Οι Κοινότητες, Ομοσπονδίες, Οργανώσεις, Σωματεία και Οργανισμοί της ελληνικής ομογένειας αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό να συμμετέχουν στην δομή και  στην οργάνωση του ΣΑΕ, και να παρευρίσκονται στα Ιδρυτικά, Περιφερειακά Συνέδρια, Νεολαίας, Δίκτυα και σε όποιο  άλλο Συνέδριο που το κράτος προσέφερε απλόχερα δωρεάν μεταφορά και φιλοξενία. Ουδείς και καμία οργάνωση ή φορέας  κατηγόρησε το ΣΑΕ. Εν αντιθέσει δήλωναν όλοι παρόντες και  θεωρούσαν το ΣΑΕ απολύτως αντιπροσωπευτικό όργανο και βήμα, χρήσιμο και αναγκαίο.

Στην περιφέρεια που εκπροσωπώ, κατά την αρχική συγκρότηση του ΣΑΕ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είχε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Στην τελική μορφή του ΣΑΕ Ωκεάνιας, όλες οι κοινότητες της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας είχαν εκπροσώπηση όπως επίσης η ΑΧΕΠΑ, και όλες οι Ομοσπονδίες εθνικοτοπικών Οργανώσεων από όλες τις πολιτείες μαζί με τα δίκτυα για νεολαία, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή  Αυστραλίας επέλεξε να μη συμμετάσχει παρόλο είχε κατοχυρωμένο το  μεγαλύτερο  αριθμό  αντιπροσώπων από οποιοδήποτε άλλο φορέα. Παρόλα αυτά, συμμετείχαν  όμως και συνεργαζόταν  με το ΣΑΕ  Ωκεανίας και Άπω Ανατολής  κάποιες από τις   Κοινότητες/Ενορίες της.

Όσα λέγονταν για την υποβάθμιση και το καπέλωμα των ηγετικών οργανισμών ήταν πάντα μια πρόφαση τους  για την υπονόμευση του ΣΑΕ. Τώρα μάλιστα  που άρχισε η δρομολόγηση  της ανασύστασης και ανασυγκρότησής του ακούγονται και πάλι οι ίδιες κατηγορίες και ψευδολογίες.

Συμφωνούμε σχετικά με τη συμμετοχή των Οργανισμών και των Φορέων στα  έξοδα των αντιπροσώπων για τα συνέδριά μας. Όλα όσα προτείνονται  για τα κριτήρια συμμετοχής βρίσκονται στις προτάσεις του Προεδρείου του ΣΑΕ και του ΣΑΕ Ωκεάνιας  και Άπω Ανατολής οι  οποίες  εγκρίθηκαν σε συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις ενώ επικυρώθηκαν  από τα αρμόδια όργανα.

Αυτό που προτείνει ο κος Παπαστεργιάδης είναι ακριβώς αυτό που χλευάζει υποστηρίζοντας ότι « πρέπει να εφεύρουμε πάλι τον τροχό», δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν φορέα που θα αντικαταστήσει το ΣΑΕ και θα αποτελείται από τις ίδιες οργανώσεις.  

Πρέπει να υπογραμμιστεί  πόσο  αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός παγκόσμιου οργάνου  για το  Ελληνικό Έθνος. Η ανασύσταση του ΣΑΕ μέχρι σήμερα έχει καθυστερήσει για δύο κυρίως  λόγους: πρώτον εξ αιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και δεύτερον λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία αποδεκάτισε την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο επανασχεδιασμός με τη διαβούλευση των κομμάτων και τον απόδημο Ελληνισμό είναι απόδειξη της αναγκαιότητας του ΣΑΕ  και όχι επιβεβαίωση της αποτυχίας του.

Tο ΣΑΕ δεν είναι απλώς μια οργάνωση: είναι θεσμικό Όργανο της Ομογένειας όπως προβλέπεται στο άρθρο 108 παρα 2. του συντάγματος  θεωρούμενο ως επίσημο εκφραστικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως μάλιστα ανέφερε σε πρόσφατη απαντητική του επιστολή σχετικά με την συγχώνευση της  ΓΓΑΕ με τη Δημόσια Διπλωματία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Ν. Δένδιας προς τις κοινότητες  Σύδνεϋ, Μελβούρνης  και Αδελαΐδας  προσκαλεί  τις Κοινότητες να συμμετέχουν στο υπό ανασύσταση ΣΑΕ που θα είναι “στη βάση των αρχών της αυτο-οργάνωσης, της αυτο-διαχείρησης και της αυτο-χρηματοδότησης.

Το ΣΑΕ δεν είναι «πεθαμένο» ούτε κάνεις  μπορεί να το «πεθάνει». Δεν είναι δυνατόν να πεθάνει το όραμα του απανταχού  Ελληνισμού για ενότητα και ανταλλαγή απόψεων.

Το αρχικό όραμα για την δημιουργία ενός συμβουλευτικού και διεκδικητικού Οργανισμού , που θα ένωνε και θα αξιοποιούσε τον απόδημο ελληνισμό δεν απέτυχε. Λάθη έγιναν αλλά ας δουλέψουμε να το βελτιώσομε, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε όλοι στην δημιουργία της μεγάλης Ελλάδας που να αγκαλιάζει όλους τους απανταχού Έλληνες.

Η δημιουργία απομίμησης  ενός πρότυπου «πρωτοποριακού» φορέα, που θα προσπαθήσει  να αντιπροσωπεύσει  την Ομογένεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση  της  αντιπροσώπευσης και παρουσίας  του Έλληνα του εξωτερικού. Θα οδηγήσει επίσης στην καταστολή της δύναμης και των αξιών των Ελλήνων της Διασποράς, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο που η Μητέρα Πατρίδα χρειάζεται ομοψυχία και σύμπνοια.

Ας αποφύγουμε λοιπόν αδοκίμαστα και αμήχανα πειράματα, στην πλάτη της Ομογένειας με νέους ξενόφερτους φορείς , που θα εξαφανισθούν εν τη γενέσει τους, και ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσομε και να βελτιώσουμε τα  όποια θετικά στοιχειά μας άφησε το ΣΑΕ.

Το ΣΑΕ είχε την καθολική υποστήριξη του πολιτικού και εκκλησιαστικού κόσμου Με την συμπλήρωση 200 χρόνων της παλιγγενεσίας ας θυμίσουμε στο μητρπολιτικό κέντρο ότι οι απόδημοι σχεδίασαν, ξεκίνησαν και χρηματοδότησαν την Ελληνική επανάσταση και ότι οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους ήταν σχεδόν όλοι απόδημοι.

Δεν επιτρέπεται εμείς οι απόδημοι να αποδομήσουμε την προσπάθεια  του  συνδετικού κρίκου με την Μητρόπολη με φαντασιώσεις και παραισθήσεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και σε διχόνοια.

Γιατί δεν χτίζουμε πάνω στο οικοδόμημα που ήδη υπάρχει αντί να θέλουμε να γκρεμίσουμε τα πάντα και να ξαναρχίσουμε από την αρχή; Τόσοι άνθρωποι δούλεψαν αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια για τόσο καιρό: υπάρχει λόγος να διαλύσουμε ότι πέτυχαν μόνο και μόνο για να πάρουν ορισμένοι φιλόδοξοι και απαιτητικοί  το κύρος για την ίδρυση ενός οργανισμού που υπάρχει ήδη, ξαναγραφοντας την ιστορία για τα πολύ στενά τους προσωπικά και πολιτικά οφέλη;

Αιδώς Αργείοι… όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι…

Γιώργος Αγγελόπουλος

Συντονιστής

ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής>>

Φωτογραφία: Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος