Άρθρο του Βασίλη Παπαστεργιάδη για την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού

Στις αθηναϊκές εφημερίδες αρθρογραφεί τελευταία ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Μετά το πρόσφατό άρθρο του στα «Νέα» των Αθηνών επανήλθε με το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή»:

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, γνωστό ως ΣΑΕ, είναι πλέον παρελθόν. Ήρθε η ώρα να βρούμε έναν καινούργιο τρόπο για να ενώσουμε και αξιοποιήσουμε την ομογένεια. Πρόσφατα, η Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει στην ανασύσταση του ΣΑΕ, θέτοντας το θέμα σε δημόσια διαβούλευση. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, χωρίς επιτυχία. Η συνεχής ανάγκη για επανασχεδιασμό είναι επιβεβαίωση της αποτυχίας του ΣΑΕ. Και οι λόγοι είναι απλοί.

Δεν μπορείς να επιβάλεις στη Διασπορά ένα Όργανο που δεν την αντιπροσωπεύει και δεν φέρει την υπογραφή της ίδιας.

Ως Ελληνισμός δεν μπορούμε να κοιτάμε πάντα πίσω, αλλά πρέπει να έχουμε όραμα, να προγραμματίζουμε και να επενδύουμε στο μέλλον. Και τώρα είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, χτισμένει σε σωστά και γερά θεμέλεια που θα ενώσει την ομογένεια και θα την φέρει πιο κοντά στην μητέρα πατρίδα.

Το ΣΑΕ ιδρύθηκε το 1995 ύστερα από αίτημα του απόδημου Ελληνισμού και τη σύμφωνη γνώμη των τότε ελληνικών πολιτικών κομμάτων, και με στόχο την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής Διασποράς, την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και την ενδυνάμωση του Ελληνισμού.

Βέβαια, ήταν σημαντικό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν την προσπάθεια να δημιουργηθεί το ΣΑΕ και θα πρέπει να επικροτήσουμε τις προσπάθειές τους, καθώς και τη σημερινή κυβέρνηση που αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλία και φέρνει πάλι το θέμα στην επικαιρότητα.

Αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι το ΣΑΕ κατέληξε σε αποτυχία με τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα. Το αρχικό όραμα για τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού και διεκδικητικού οργάνου, που θα ένωνε, θα αναδείκνυε και θα αξιοποιούσε τον απόδημο Ελληνισμό απέτυχε. Το ΣΑΕ είναι εδώ και 10-15 χρόνια «πεθαμένο».

Αναζητώντας τα αίτια της αποτυχίας του ΣΑΕ, διαπιστώνει κανείς την αδιαφορία για τη δημοκρατική και αντικειμενική εκπροσώπηση της ομογένειας, την προσπάθεια να επιβάλει η Ελλάδα στην ομογένεια ένα Όργανο χωρίς να αναγνωρίζει πώς λειτουργεί η Διασπορά, την υποβάθμιση και το καπέλωμα ηγετικών οργανισμών της Διασποράς με αποδεδειγμένη ξεκάθαρη και δυναμική θέση σε διάφορα θέματα, και την αποτυχία να ενώσει και να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη οργάνωση της ομογένειας.

Όλοι γίναμε θεατές συνεδρίων που διοργανώνονταν στη Θεσσαλονίκη και αλλού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων «αντιπροσώπων», ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν καμμιά σχέση με την εκπροσώπηση ομογένειας.

Παρακολουθήσαμε με λύπη, αλλά και ανησυχία, τις διάφορες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια για την «αναδιοργάνωση» και «επαναλειτουργία» του ΣΑΕ. Όμως όλες οι προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία, καθώς δεν υπήρξε η αρμόζουσα ανταπόκριση από τον πολιτικό χώρο της Ελλάδας, αλλά κυρίως από την ίδια την ομογένεια.

Προσωπικά θεωρώ ότι το ΣΑΕ είναι πλέον παρελθόν. Όλοι το ξέρουμε. Για τούτο πιστεύω πως, αντί να αναλώνουμε χρόνο, προσπάθειες και χρήματα για την ανασύστασή του, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ήδη έχουμε τους οργανισμούς που παίζουν αντιπροσωπευτικό ρόλο και δεν χρειάζεται ένα νέο όργανο που να επιβληθεί πάνω από αυτούς.

Ας μελετήσουμε ποιοι ομογενειακοί οργανισμοί παίζουν αυτό το σημαντικό ρόλο σε διάφορα σημεία του κόσμου. Να διοργανώνονται τρεις φορές το χρόνο διαδικτυακά φόρουμ με τη συμμετοχή των οργανισμών αυτών, όπου θα συζητούνται θέματα που αφορούν την ομογένεια και στη συνέχεια ένα ετήσιο συνέδριο στην Ελλάδα, όπου οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα καλύπτουν το κόστος.

Όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι οι οργανισμοί αυτοί.

Εξάλλου, υπάρχουν οι ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες που μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιχειρήσουμε να εφεύρουμε πάλι τον τροχό.

Πριν 20 χρόνια υπήρχαν πάνω από 150 ελληνικοί οργανισμοί μόνο στη Μελβούρνη. Για να είμαστε ρεαλιστές, από αυτούς τους οργανισμούς είναι τώρα ενεργοί μόνο 10-20, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια, καθώς και προσωπικότητες που προβάλλουν τον ελληνισμό σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα, οι οργανισμοί αυτοί έχουν το ανθρώπινο δυναμικό, την εμπειρία, τον εξοπλισμό και την αυτάρκεια να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στη νέα προσπάθεια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην πατρίδα μας.
Προτείνω να δημιουργηθεί ένας φορέας με την ονομασία «Diaspora Now».

Θα αντικαταστήσει το ΣΑΕ και θα αποτελείται από οργανισμούς που εκπροσωπούν όλες τις πτυχές της ομογένειας, όπως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη φροντίδα ηλικιωμένων, τον αθλητισμό και την πρόνοια. Θα συνεδριάζει τρεις φορές το χρόνο, μία φορά στην Ελλάδα και δύο φορές μέσω του Ζoom. Κάθε οργανισμός θα πρέπει να υποβάλει αίτηση συμμετοχής, προσδιορίζοντας την ταυτότητά του και τις δραστηριότητές του τα τελευταία 3 χρόνια.

Η ιδιότητα μέλους θα επανεξετάζεται κάθε 3 χρόνια για να διασφαλιστεί ότι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς συνεχίζουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους ως συμμετέχοντες στον τομέα των δράσεών τους. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι υπάρχει ανταγωνιστική τάση και έργο που θα δικαιολογούσε την αποδοχή και συμμετοχή ενός οργανισμού στο νέο φορέα. Η ιστορία ενός οργανισμού δεν είναι αρκετή. Ένας οργανισμός θα πρέπει να αποδείξει ότι ικανοποιεί όλα τα κριτήρια συμμετοχής.

Ο φορέας με τη ονομασία «Diaspora Now» θα ενεργεί ως συμβουλευτική και συντονιστική ομάδα. Θα συγχρονίζει τις πολιτικές της Ελλάδας με τους οργανισμούς της Διασποράς που είναι οι σχετικοί πάροχοι υπηρεσιών. Θα μας συνδέει παγκοσμίως και θα διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της Διασποράς που θα έχει άμεσες σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε ένα ΣΑΕ που να εκπροσωπεί αυτούς που προσφέρουν έργο.

Αυτοί οι οργανισμοί θα εκπροσωπούν τον εαυτό τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως ο,τιδήποτε διοργανώνεται για τη Διασπορά, χωρίς διεξοδική συζήτηση με την ομογένεια, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Και τούτο γιατί η Διασπορά συνεχώς αλλάζει. Επομένως, δεν μπορούμε να επιχειρούμε να αντιπροσωπεύσουμε τη Διασπορά με τον τρόπο που προσπαθήσαμε πριν 25 χρόνια. Το ΣΑΕ έχει τελειώσει. Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει και πρέπει και εμείς να είμαστε μέσα σε αυτή την αλλαγή».

Πηγή: ekathimerini.com/neoskosmos.com