«Τα Νέα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ»

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. «Τα Νέα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ» («ΕΚΜΜ») είναι ο τίτλος του νέου περιοδικού που κυκλοφόρησε με σκοπό την ενημέρωση της παροικίας για τις δράσεις της ελληνικής κοινότητας.

Το «ΕΚΜΜ» είναι ένας οργανισμός με πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας και εκπροσωπεί περισσότερους από 70.000 κατοίκους στο ευρύτερο Μόντρεαλ που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι ελληνικής καταγωγής.

Το περιοδικό περιλαμβάνει άρθρα για την κοινότητα, τις εκκλησίες και τα σχολεία. Ομως το τεύχος είναι αφιερωμένο στην επέτειο του «ΟΧΙ».

«Πέρασαν κιόλας 80 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποκύψει στις ορέξεις του Ιταλού Δικτάτορα Μουσολίνι και με αυταπάρνηση έγραψε στα βουνά της Πίνδου το χρυσό Επος του ’40. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τις αφηγήσεις των γονιών τους, και τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο αντηχούν στα αυτιά μας με την ανάμνηση της επετείου. Κάθε χρόνο στην ΕΚΜΜ η επέτειος γιορτάζεται με λαμπρότητα στο κοινοτικό κέντρο όπου μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε τους ήρωες εκείνης της εποχής. Φέτος όμως θα πρέπει κι εδώ να πρωτοτυπήσουμε και να αρκεστούμε σε ένα διαδικτυακό εορτασμό. Η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει τις ζωές μας σημαντικά. ΟΧΙ, όμως, δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε Ελληνες και αυτό δεν αλλάζει! ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ», αναφέρει το άρθρο του περιοδικού.

«Τα Νέα της ΕΚΜΜ» θα φιλοξενούν αρθρογραφία εκτός από τα ελληνικά και στις δύο επίσημες γλώσσες Καναδά. «Ετσι απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελληνες της παροικίας, αλλά και μπορούμε να φιλοξενήσουμε άρθρα από φιλέλληνες του Μόντρεαλ γραμμένα στην μητρική τους γλώσσα. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το έργο που γίνεται στην ΕΚΜΜ και συμβάλλει στη ενδυνάμωση της ελληνικής μας ταυτότητας. Η δουλειά που γίνεται στους τομείς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των παραδόσεων και των εθίμων, της γλώσσας μας αλλά και καθετί που μας προσδιορίζει ως Ελληνες και μας κρατάει ενωμένους, θα βρουν τη θέση τους σε αυτά τα τεύχη».

πηγή:ekirikas.com