ΑΠΟΨΗ: Τι απέγινε ο νέος Κανονισμός του ΥΠΕΞ;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δημόσια διαβούλευση για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) έχει ολοκληρωθεί, ήδη από 30 Αυγούστου τρ.έ.

Οι σχετικές ενέργειες στο κτήριο της οδού Ζαλοκώστα, όπου στεγάζεται η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ακολούθησαν την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία, επί του συγκεκριμένου, δεν απέφερε αξιόλογα αποτελέσματα, αφού μετρημένοι στα δάκτυλα της μιας χειρός ήταν όσοι Απόδημοι θέλησαν να ασχοληθούν με την συγχώνευση της Δημόσιας Διπλωματίας με την ΓΓΑΕ διατυπώνοντας τις απόψεις τους. Η ομογένεια, στο σύνολό της αγνόησε την όλη κίνηση του ΥΠΕΞ την οποία και εξέλαβε ως υποβάθμιση του μόνου θεσμού με τον οποίο διατηρούσε άμεση επαφή.

Ωστόσο στην Ζαλοκώστα, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού άλλαξε Γραφείο και ταμπέλα.  Έγινε «Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού», και μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο γραφείο.  Πραγματοποιεί έκτοτε μετατάξεις για την στελέχωση της νέας Γενικής Γραμματείας. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε όλα τα επίπεδα μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρονται πλέον στην νέα διαμορφωθείσα ενοποιημένη πραγματικότητα.

Παρά ταύτα, το σχετικό Νομοσχέδιο δύο περίπου μήνες μετά την δημόσια διαβούλευση, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί και να γίνει Νόμος του Κράτους με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το σκέφτονται ακόμη; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Αλλά και τυχαίο γεγονός, η καθυστέρηση, δεν μπορεί να είναι… Δεδομένου και του ότι οι μετονομασίες, μετακινήσεις κλπ.  συνιστούν και διεθνή πρωτοτυπία, καθώς δεν εδράζονται σε νόμο!

Μαθαίνουμε, στο μεταξύ, και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως π.χ. το ποιοι απαρτίζουν τη λεγόμενη «Δημόσια Διπλωματία» που φορέθηκε «Καπέλο» στον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι οι  παλαιότερα αποκαλούμενοι «ακόλουθοι Τύπου».  Οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή,  που πλαισίωναν τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού. Που, ένα μέρος της αποστολής των εν λόγω Γραφείων ήταν η καθημερινή αποδελτίωση των ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και η αποστολή των σχετικών τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ.

Οι  υπάλληλοι αυτοί, αν και είχαν πάντα στενή συνεργασία με το ΥΠΕΞ δεν υπάγονταν στο έμψυχο δυναμικό του.  Πάντα, όμως, «πίεζαν» πολιτικά προκειμένου να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΞ και να φύγουν από το πρώην Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αργότερα μετονομάστηκε σε  Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τέλος σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (24.5.2004) με ανάθεση της εποπτείας της στον Υπουργό Επικρατείας (26.5.2004).

Η “εφεύρεση” της Δημόσιας Διπλωματίας και η συγχώνευσή της με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σ΄ αυτό ακριβώς αποβλέπει, λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Στην οργανική ένταξή τους στο ΥΠΕΞ.  Υποστηρίζουν, όμως, οι ίδιοι κύκλοι, και κάτι άλλο. Ότι πρόκειται για 180 υπαλλήλους για τους οποίους έγινε όλη αυτή η «ανακατωσούρα» και απώλεσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού την αυτοτέλειά της,  που από ιδρύσεώς της είχε στο Υπουργείο των Εξωτερικών.

Θα κλείσουμε με τούτο: Κάποιοι άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι, που εντρυφούν σε ονομαστά στέκια της Αθήνας, υποστήριζαν πρόσφατα, μιλώντας σε δημοσιογράφους,  ότι το Νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, γιατί οι της «δημόσιας Διπλωματίας» διεκδικούν «ειδικό μισθολόγιο», αρνούμενοι να ενταχθούν στο κανονικό μισθολόγιο του ΥΠΕΞ…

Και συναντούν τις αντιδράσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΞ.

Και, το Νομοσχέδιο παραμένει στα ερμάρια…

Και, ο Απόδημος Ελληνισμός έγινε άδοξα “Γου Γου Δου Δου Α Ε”!